"De anhörigas oro ska tas på allvar"

När man känner oro för att en anhörig inte har det bra på ett särskilt boende, finns olika vägar att gå. Är det akut kan du vända dig direkt till socialförvaltningen. ”Oron måste tas på allvar”, säger Marica Gardell.

Marica Gardell vill ta anhörigas oro på allvar.

Marica Gardell vill ta anhörigas oro på allvar.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2020-09-21 07:15

– Har jag en oro måste jag framföra den och bli hörd och bemött på ett bra sätt, säger socialdirektör Marica Gardell som pekar på att anhöriga ofta känner personen bäst. 

Marica Gardell är den som har det övergripande ansvaret för att brukarna på särskilda boenden får den vård och omsorg som de har rätt till och som krävs för att de ska må bra. Det gäller vare sig det handlar om ett boende som drivs i privat regi eller av regionen.

– Vi gör kvalitetskontroller både på privata boenden och regionens egna. Det sker rutinmässigt men också i samband med klagomål. 

Ett bra verktyg för att se om vården fungerar, är brukarundersökningar där bland annat frågor om dusch, mat och daglig aktivitet ingår.

En anhörig som anser att vården är otillräcklig kan vända sig till ansvarig på boendet, socialförvaltningen eller till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det bästa är en nära dialog med boendet och den kontaktperson man fått. Kanske behövs det flera träffar eller regelbunden kontakt för att man ska känna sig trygg, säger Marica Gardell. 

Får man inte respons kan man skriva ett tydligt klagomål så att det blir dokumenterat.

– Det går också att höra av sig till oss. Då tar vi direktkontakt med enhetschefen på boendetl. 

När det gäller besöksförbudet med anledning av corona-smittan finns inget totalstopp.

– Skulle man ha stark oro över att en anhörig inte får den vård han behöver, kan man göra undantag. Skype är ett annat sätt att skapa bättre insyn, till exempel hur det gick med duschen i morse.

Det kan vara svårt att framföra kritik då relationen mellan anhöriga och personal kan skadas.

– Jag kan förstå den känslan men så ska de inte vara, säger Marica Gardell. 

När man helt tappat förtroendet, ser saker man inte vill se och dialogen inte fungerar, är ett byte av boende en väg att gå.  

– Är vården otillräcklig kan man begära förflyttning. I dagsläget kan det gå ganska snabbt eftersom det inte är fullt överallt. 

Regionen har avtal med både privata och regionens egna boenden samt köper enstaka platser med samma krav på kvalitet och omvårdnad.

– De måste anpassa sig till våra krav i samband med att de svarar på en upphandling. Där ska de beskriva hur de klarar uppdraget, antal medarbetare och sedan gör en bedömning utifrån det avtalet, säger Marica Gardell. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!