De är alltid redo att möta kriser
Gotlands läge mitt i Östersjön gör oss utsatta på flera olika sätt.Krisberedskap är ett ord i tiden och den samverkan mellan svenska myndigheter som efterlyses efter tsunamikatastrofen, finns redan på gång här genom projektet Gotsam.- Vi skulle kunna köra igång redan nu om det händer något stort, berättar Jan Johansson, Kustbevakningen, en av fem myndigheter som deltar.
Sedan 2002 har myndigheterna på Gotland samarbetat för att ha en bred beredskap i fall av en större kris eller olycka.
Från början var tanken att de medverkande myndigheterna - sju från början, sex i dag sedan tullen lämnat Gotland - fysiskt skulle vara samlokaliserade i det vardagliga arbetet för att snabbt kunna aktivera Gotsam vid behov. Efter att den stora tunga resursen, Försvarsmakten, i stort sett har lämnat Gotland, har förutsättningarna för Gotsam också förändrats påtagligt.
Under resans gång har man upptäckt att det inte är genomförbart att vara samlokaliserade rent fysiskt i det vardagliga arbetet eftersom alla medarbetare behövs nära sina ordinarie verksamheter och att alla organisationer är så slimmade att man inte kan ha medarbetare "vid sidan om".
- Men det är ändå i det vardagliga arbetet som vi har gjort de stora framstegen, säger både Eija Suhonen och Jan Johansson, representanter från länsstyrelsen och Kustbevakningen i Gotsam.
Ständig kontakt
För trots att man inte sitter i samma hus har man ständig kontakt och arbetar tillsammans. Genom att lära sig varandras verksamheter, och inte minst varandra som personer, har man redan där en bra ingång för en fungerande samverkan i en krissituation.
Gotsam kan aktiveras med mycket kort varsel, än så länge är inte organisationen helt klar, men man skulle redan i dag kunna aktivera staben som inte har något ledningsansvar, utan ska fungera som ett stöd för de olika myndigheternas samverkan.
- Ansvarsprincipen är en av grundstenarna, förklarar Jan Johansson.
Det innebär att den som "äger" problemet har ansvaret för ledningen, det vill säga är det ett polisärende har polisen ansvaret, är det en större brand är det räddningstjänsten och så vidare.
- Den ansvariga räddningsledningen kan sen besluta om att ledningen ska skötas gemensamt via Gotsams lokaler men ansvaret kan aldrig delegeras, förklarar Jan Johansson.
- Alla medverkande myndigheter har samma rätt att dra igång Gotsam, tillägger Eija Suhonen.
De myndigheter som deltar är Gotlands kommun, länsstyrelsen, Försvarsmakten, Kustbevakningen och Sjöfartsverket.
Olika arbetsformer
Hur Gotsam ser ut och arbetar i skarpt läge beror helt på vilken sorts kris man arbetar med. De mest troliga scenarier man arbetar efter är en olycka till sjöss eller i luften. Både sjö- och flygtrafiken förbi och över Gotland är omfattande och ständigt ökande.
I vår närhet finns också ett antal kärnkraftverk, varav några i öst som anses som potentiella risker, bland annat Ignalina i Litauen. Flyktingströmmar är ett väl känd hotbild för Gotland medan kriminalitet är en hotbild som mer och mer kommit i fokus de senaste åren med smuggling av både varor och människor. Även den ökade terrorismen finns med i bilden.
Omfattningen på kriser och olyckor spänner över ett brett spektrum, från ett oljeutsläpp som främst kräver resurser för sanering, till större katastrofer där skräckscenariot är att hela ön måste evakueras.
- Vi diskuterar mer i möjligheterna att kunna göra stora transporter till och från Gotland och här har vi ju en flaskhals i och med flygplatsen som inte är anpassad för såna transporter, förklarar Eija Suhonen.
Håller låg profil
Diskussioner och planer att utöka kapaciteten på flygplatsen pågår, liksom att göra Slite till en alternativ hamn i det fall det skulle hända något som gör att man inte kan använda hamnen i Visby.
Alla myndigheter som deltar i Gotsam träffas tre gånger i veckan för att stämma av och informera varandra. Projektet ska byggas upp fram till utgången av 2007 så än har man tid på sig att finslipa och bygga färdigt. Gotsam har väckt stort intresse i landet men från de deltagande myndigheterna vill man hålla en låg profil, arbeta färdigt för att ha ett så bra underlag som möjligt att presentera för regeringen när projektet ska slutrapporteras.
I en krissituation tas ledningen av kommunens alla funktioner över av krisledningsnämnden som består av kommunstyrelsens arbetsutskott.
Rutiner och ansvarsfördelning för "Oförutsedda händelser i fredstid" finns även fastställda i handlingsplanen för skydd och säkerhet som antogs av kommunfullmäktige vid dess senaste sammanträde.
Rutiner och ansvarsfördelning för "Oförutsedda händelser i fredstid" finns även fastställda i handlingsplanen för skydd och säkerhet som antogs av kommunfullmäktige vid dess senaste sammanträde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!