Fartyget Fenja har gått på grund utanför Östergarnsholm och flera hundra kubikmeter tjockolja hotar den gotländska kusten.
Katastrofen är ett faktum.
I det särskilt utrustade ledningsrummet i Region Gotlands lokaler på Visborg samlas flera dussin kvinnor och män från en rad myndigheter och frivilligorganisationer. Tillsammans bedömer de riskerna, försöker minska följderna av utsläppet och prioriterar resurserna.
Inte på riktigt
Den här gången var olje-olyckan inte på riktigt, utan scenariot för den stora ledningsövning som ordnades i går.
- Räcker våra länsar? Måste vi prioritera mellan stränderna som hotas? Vad gör vi med oljan vi samlar upp? Den här typen av övningar är värdefulla, och man kan aldrig öva för mycket. Det konstaterar Christer Stoltz, chef för Region Gotlands beredskapsverksamhet.
I stabsrummet finns personal från bland annat räddningstjänsten, polisen, försvaret, kustbevakningen, hamnkontoret, renhållningen och länsstyrelsen. Sjövärnskåren finns med liksom Katastrofhjälp fåglar och vilt, en förening som arbetar med skadade djur.
Regionen har en plan för krishantering som ligger till grund när något särskilt inträffar. Vilka myndigheter och organisationer som kopplas in beror på den enskilda händelsen.
Varje år hålls minst en större övning, men man lär också av de skarpa lägen som inträffar.
Region Gotland har dygnet runt en tjänsteman i beredskap, en chef redo att fatta de snabba besluten och kalla samman personal. Och det har inte varit brist på incidenter och olyckor.
- Askmolnet som drabbade flygtrafiken och våra sjuktransporter till fastlandet, översvämningarna i Dalhem, branden i minkfarmen och den misstänkta bomben vid Skatteverket är alla exempel på händelser då organisationen arbetat, berättar Christer Stoltz.
Utrymme
Stor vikt läggs också på kontakter med media och allmänhet. I de särskilt utrustade och avdelade rummen i Rådhuset på Visborg finns utrymmen vikta för informationspersonal.
Även om projektet Gotsam är avslutat sedan länge fortsätter flera myndigheter att träffas varje vecka. Personkännedomen och kunskapen om vem på vilken myndighet som har en viss kompetens spar tid i ett krisläge, menar flera.
Samarbetet gör att Gotland ligger längre fram när det gäller samverkan över myndighetsgränserna jämfört med andra regioner i landet. Det påstår Eva Ljungqvist, brandingenjör från Sydöstra Skånes räddningsförbund, och ledare för gårdagens övning.
- Gotsam är ett exempel som flera kommuner borde titta på, tycker hon.
Övningen på Gotland var samtidigt en del i ett EU-projekt som syftar till att ta fram oljeskyddsplaner för olika kustregioner i landet.