"Stenhuggaren en lugnare plats sedan de började"

Under pandemin har gatan blivit ungdomarnas nya fritidsgård. Regionens nybildade fältgrupp kommer att vara ute hela sommaren för att hålla ett vakande öga.

Samverkan är A och O, understryker Maria Bränström (MiniMaria), Nina Tofftén (Fältgruppen), Conny Johansson (polisen), Angelica Töllinen (Fältgruppen) och Malin Thilander (polisen).

Samverkan är A och O, understryker Maria Bränström (MiniMaria), Nina Tofftén (Fältgruppen), Conny Johansson (polisen), Angelica Töllinen (Fältgruppen) och Malin Thilander (polisen).

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-06-13 07:05

Under det senaste året har stök på stan skapat stora rubriker i lokalpressen. Flera fall kopplas till ungdomar som möts i stora grupper utomhus, i synnerhet på Stenhuggaren och hamnen i Visby. Ett trendbrott, konstaterar kommunspolisen Conny Johansson, men ett fullt förståeligt sådant.

– Att unga träffas ute i offentliga miljöer ute var betydligt vanligare förr i tiden, men det har kommit tillbaka under pandemin, när ungdomsgårdar, skolor och krogar stängts ner. Och om det inte finns någon vuxen på plats, då är det klart att det händer grejer. Tyvärr kan polisen inte kan vara på plats hela tiden vid den här typen av sammankomster, säger han.

Det var när polisen beskrev situationen under ett samverkansmöte med regionen som snilleblixten slog ned.

– Vi fritidsledare ska ju vara där ungdomarna är, och eftersom gårdarna varit stängda måste vi bli uppsökande, säger Angelica Töllinen,
fritidsledare och nu även samordnare för den så kallade Fältgruppen, som ska bidra med vuxen närvaro där ungdomarna möts.

Gruppens verksamhet började under våren. Då koncentrerades insatserna främst till Stenhuggaren, som under lång tid utsattes för regelbunden skadegörelse under kvällstid.

– Responsen har varit mycket god, både från föräldrarna och ungdomarna. De tycker att det känns mer tryggt att vi är där som stöd och vakande öga. Det är i grund botten väldigt positivt att unga umgås, men ibland kan saker spåra ur. Det är då vi kan gripa in, säger Angelica Töllinen.

Enligt Conny Johansson är Stenhuggaren en lugnare plats sedan Fälgruppen började vandra där.

– Nu för tiden får vi en annan bild när vi pratar med verksamheterna på området. Förut kunde vi ha dagliga avstämningar med dem, nu har det mesta av den där otryggheten upphört. Det är tecken på att fältarna gjort skillnad, säger han.

De ambulerande fritidsledarna kommer fortsätta sitt arbete under sommaren, en tid som även under normala omständigheter brukar bli hektisk för ordningsmakten. Fem dagar i veckan ska det patrulleras, vissa pass ända in på småtimmarna.

– Fältarna är utrustade med fälttelefoner som man kan ringa, till exempel om man vet en plats som många samlats på. Det är ganska öppet det där. Man kan ringa om lite vad som helst, bara det har att göra med ungdomar som vistas i miljöer där det kan vara bra med vuxen uppsikt, säger Angelica Töllinen.

Vad händer efter sommaren? Kommer gruppen fortsätta synas på stan då?

– Det får vi se. Vi kör sommaren, det är vad som är sagt. Sen ska man komma ihåg att gårdarna kommer att öppna snart igen, och då kommer det kanske inte att finnas samma behov längre.

Intervjun görs under en liten pressträff som Fältgruppen och polisen kallat till, i syfte att presentera gruppen och det samarbete som pågår mellan regionen och myndigheten. Närvarar gör också Maria Bränström, som representerar MiniMaria, mottagningen för unga som har problem med alkohol eller narkotika.

Hon betonar att vårdnadshavare och andra vuxna måste fortsätta vara vaksamma, för inte ens fältarna kan vara med överallt hela tiden.

– Under pandemin har vi märkt ett lägre inflöde av nya personer som kontaktar oss. Utifrån vad polisen säger tror vi inte att det beror på att ungdomarna använder droger i mindre utsträckning. Troligare är att föräldrarna har svårare att upptäcka barnens missbruk när skolor och andra verksamheter med vuxennärvaro är stängda.

Fakta

Fältgruppen består av regionens fritidsledare, som turas om att röra sig ute på stan. Gruppens verksamhet kommer att vara intensivast under fredagar och lördagar, då man är ute till 02.00 på natten. Tisdag-torsdag är man ute till 22.00.

Gruppens fältnummer är 0498-20 41 83 eller 20 41 93. Man kan även sms:a till 070-788 77 91.

MiniMaria har öppet i stort sett hela sommaren. Mottagningen nås på telefonnumret 0498-20 46 00. Linjen är öppen för föräldrar eller unga över 18 år kan ringa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!