De är hett eftertraktade

Brandbilen stannar. Rök väller ut genom dörrar och fönster. Ingen tvekar. Med syrgasmasker på går de in för att rädda liv.
- Adrenalinet lär vara uppe på väggarna när man får det första riktiga larmet, säger Rickard Lidman, snickare från Hemse, som övar för att bli deltidsbrandman.

Tungt. Annelie Milton drar ut en person ur det rökfyllda huset. Den här gången var det bara övning.

Tungt. Annelie Milton drar ut en person ur det rökfyllda huset. Den här gången var det bara övning.

Foto: Henrik Radhe

gotland2012-02-18 04:00

Ingen gör det för pengarna. Uppfyllda av en vilja att hjälpa andra har nio gotlänningar, åtta män och en kvinna, tagit klivet in i räddningstjänstens värld. Efter avslutad utbildning är de snart klara att fylla på sina respektive deltidsstyrkor på hemorterna.

- Det finns inte något finare man kan göra än att hjälpa andra människor, säger Rickard Lidman från Hemse.

Till vardags jobbar han som snickare och bonddräng.

Från och med fredag den 24 februari kan larmet gå, och då släpper Rickard vad han håller på med för att inom fem minuter infinna sig på brandstationen i Hemse.


Mentalt förberedda
Som deltidsbrandman innebär det att man jobbar med något annat på orten där man bor. Det gör att man sannolikt känner den som drabbas vid en olycka.

Mentalt måste man förbereda sig och nu kommer en stor del av livet för de nio nya brandmännen att kretsa kring larm, olyckor och bränder.

- Man är nybörjare. Lite pirrigt känns det, eftersom det faktiskt är liv som står på spel. Både mitt och andras, säger Annelie Milton, som ska kombinera jobbet som brandman med konststudier och jobbet som fotograf.

Tillsammans med Dennis Gabrielsson, assistent på förskola i Klintehamn, är Annelie Milton och Rickard Lidman tre särskilt eftertraktade personer. De utbildar sig just nu till rökdykare.


Problem på norr
Deltidsstyrkorna i Visby och på södra ön har egna rökdykare. Så är det inte på norra Gotland. Lagen säger att räddningstjänsten ska nå alla medborgare inom 30 minuter.

- Det gör vi inte i dag, om vi måste åka från Visby till Fårösund för att göra en rökdykarinsats. Det finns så få rökdykare att varje själ räknas, säger brandförman Joachim Nyman.

Hjärnan klarar mellan tre och fem minuter utan syre i ett rökfyllt hus. Det är oftast inte elden som dödar, utan rök och syrebrist. Där kan kunskap hos den drabbade vara skillnaden mellan liv och död. Men räddningstjänstens fyra styrkor i Visby har inte den möjlighet som Joachim Nyman skulle vilja ha för att informera tillräckligt.

- Se branden i Rinkeby, hade alla stannat i sina lägenheter i stället för att gå ut i trapphuset hade ingen dött. Nu utplånades en hel familj, säger han.


Tillgång
De nio nya deltidsbrandmännen blir varmt välkomnade hos räddningstjänsten. Vid en större brand eller olycka är de tveklöst en extra tillgång.

- Om det skulle börja brinna i exempelvis Gallerian har jag i dag 14 stycken som kan rökdyka, men det skulle behövas det dubbla, säger Joachim Nyman.

Han har jobbat ett år i Stockholm och där åker tre stationer på en ordinär lägenhetsbrand.


Grannkommuner
- Vi har inga grannkommuner som Stockholm som vid en större brand bara kan ringa så kommer bil på bil, säger Joachim Nyman.

Trots de nio nya kvarstår räddningstjänstens mål, en rökdykarstyrka även på norra ön.

- I Othem bor det 1 800 men Slite har inga rökdykare, bara en deltidsbrandstyrka som kan göra en första insats, säger räddningschef Dick Svennefeldt, som i framtiden gärna tar emot fler som vill utbilda sig till deltidsbrandmän.

På Gotland ska det finnas deltidsbrandmän i följande orter:

Burgsvik 12 man.

Hemse 20 man.

Klintehamn 20 man.

Kräklingbo 12 man.

Visby 16 man.

Fårösund 12 man.

Slite 12 man.

Problemet i dag är att många inte jobbar på sina hemorter, och därför inte finns tillgängliga mellan klockan 07:00 och 17:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!