De är kritiska till Gotlandshems beslut

Gotlandshem valde att begära medling i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Ett beslut som Hyresgästföreningen nu ställer sig frågande till.

Oscar Jansson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Oscar Jansson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Foto: Hyresgästföreningens bild

Gotland2019-11-01 13:06

Tidigare i veckan stod det klart att Gotlandshem har valt att begära medling i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Förhandlingarna gäller hyrorna för 2020 och bolaget anser att man bör göra en höjning på fem procent. Ett förslag som Hyresgästföreningen inte ställer sig bakom.

– Vi har respekt för att det finns kostnadsökningar. Men när vi tittat i årsredovisningarna så visar de att driftkostnaderna har sjunkit med 4,5 procent mellan 2015 och 2018. Då har vi svårt att förstå att man vill höja med fem procent. Utifrån det vi sett så skulle en höjning på cirka en procent vara mer rimlig, säger Oscar Jansson Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande. 

Hyresgästföreningen förstår inte heller Gotlandshems beslut att lämna förhandlingarna och begära medling av HMK, Hyresmarknadskommittén. Hyresgästföreningen anser att förhandlingarna visst hade kunnat fortsätta om bolaget hade presentera mer underlag.

– Vi tycker inte att man uttömt alla möjligheter att förhandla. Gotlandshem vill inte redovisa de faktiska kostnaderna i kronor och ören. Vi har begärt fram budget för nästa år och underhållsplan men vi har inte fått någonting, säger Oscar Jansson Magnusson.

Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem, förklarade beslutet om att begära medling med att parterna inte var överens om grunderna i förhandlingarna.

– Vi är inte omöjliga på något sätt men vi skulle vilja diskutera grunderna för förhandlingarna och om vi inte ens kan det så kommer vi inte vidare, sa hon i en tidigare intervju.

Hyresförhandlingarna har hamnat i ett låst läge och medling är begärd. Nu ifrågasätter Hyresgästföreningen Gotlandshems beslut.
Hyresförhandlingarna har hamnat i ett låst läge och medling är begärd. Nu ifrågasätter Hyresgästföreningen Gotlandshems beslut.
Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!