"De är värda att få en bättre start"

När det gäller ungdomars sexuella hälsa är Gotland sämst i landet. Det visar en ny undersökning från RFSU. Ungdomsmottagningen i Visby är överbelagd och uppfyller inte ens de formella kriterierna för att få kalla sig ungdomsmottagning.

Fullbokat. Undersköterskan Lena Engström, avdelningschefen Charlotte Gyllensten och barnmorskan Annelie Grindefjord arbetar på ungdomsmottagningen i Visby.

Fullbokat. Undersköterskan Lena Engström, avdelningschefen Charlotte Gyllensten och barnmorskan Annelie Grindefjord arbetar på ungdomsmottagningen i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-08-26 04:00
Gotland har högst andel tonårsaborter, lägst ungdomssubventioner för preventivmedel och sämst tillgång till ungdomsmottagningar i landet, enligt en undersökning som RFSU låtit göra i samtliga landsting.
- Som en jämförelse kostar det 60 kronor för en ung tjej i Stockholm att sätta in en p-stav. Här på Gotland kostar det tusen kronor, säger Annelie Grindefjord, barnmorska på ungdomsmottagningen.
Hon upplever att politikerna håller med dem om att det här är en viktig fråga, men sedan blir det nedskärningar i alla fall.
- Vi uppfyller egentligen inte formellt kriterierna för att få kalla oss ungdomsmottagning. Vi har tidigare haft en venerolog och en barn- och ungdomsläkare som vi fått låna från lasarettet, men det har vi inte längre, säger hon.
Mottagningen i Visby är den enda på ön, och den ska betjäna 8 000 gotländska ungdomar mellan 15 och 24 år. Riksgenomsnittet är 5 000. Den här veckan är ungdomsmottagningen i Visby dessutom stängd på grund av en pågående flytt från Bredgatan till Korpen.
- Ungdomsmottagningen är ju ingen lagstadgad verksamhet och det är nog därför det inte satsas på den. Men om ungdomar får klamydia eller måste göra abort så kostar det ändå pengar, säger Charlotte Gyllensten, avdelningschef på ungdomsmottagningen.

"Måste hjälpas åt"
Per-Olof Jacobsson (C) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han är bekymrad över bottenplaceringen i RFSU:s undersökning.
- Det är förstås inte roligt att vara sämst i klassen. Jag tror att alla krafter måste hjälpas åt för att vända det här, säger han.
- De påpekar i rapporten att vi har för dålig täckning på ungdomsmottagningen, och att de många tonårsaborterna kan bero på att vi inte subventionerar p-pillren tillräckligt. Det är mycket möjligt att de har rätt i det, säger han.
Hur ska ni vända de här dåliga siffrorna?
- Jag har ju varit med ett tag, och vi hade en liknande situation på 70-talet när Gotland hade högst andel tonårsaborter i landet.
- Men vi lyckades vända det och blev bäst i landet i stället genom en samverkan mellan kommunen, skolor och föreningslivet.
Lisa Stark, kommunens folkhälsochef, menar också att samverkan är receptet för att vända trenden.
- Vi har inlett ett samarbete mellan bland annat skolor, ungdomshälsan och fritidsgårdar. Nu i sommar har vi jobbat för att det ska finnas kondomer tillgängliga på populära mötesplatser för unga.
- Jag hoppas att det här kan bidra till att utvecklingen vänder, men det kan ta sin tid, säger hon.

Fullbokad en vecka
På måndag öppnar ungdomsmottagningen i nya lokaler på Korpen, men med samma hårda tryck som tidigare. Mottagningen är ständigt fullbokad minst en vecka framåt.
- Vi välkomnar den här debatten och tycker att det är viktigt att den kommer upp. Jag tycker att man ska ta det här på största allvar. Jag blir ledsen för öns ungdomars skull, de är värda att få en bättre start i livet, säger Annelie Grindefjord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!