Uppsala universitet Campus Gotland har i samarbete med Gotlands museum anordnat Skelettets dag som kommer äga rum lördagen den 12 maj. Där kommer studenter presentera sin forskning kring deras arbete med sina kandidatuppsatser. De har själva fått välja vad de vill skriva om. Gotlands museum har bidragit till studenternas arbete bland annat genom att ge dem tillgång till material.
Studenterna har på olika sätt analyserat olika typer av ben. De kan komma från både djur och människor. Meningen är att de ska besvara egna frågeställningar, få fram information och se samband för att komma fram till slutsatser.
Eric Carlzon, osteologstudent vid Campus Gotland, berättar om sitt arbete där han undersöker skillnader i skelettet mellan olika tidsåldrar. En upptäckt han har gjort är att ju längre bak i tiden man tittar, desto mindre ledsjukdomar hade människorna.
– Förr arbetade man mer fysiskt och praktiskt vilket hjälpte till att bygga upp kroppen. Den livsstil vi har nu sliter mycket mer på benen, säger Eric Carlzon.
Emmelie Bengtsson är också osteologstudent vid Campus Gotland. Hon undersöker bland annat en av de mest kända gravarna på Gotland som innehåller en lyra. Hon undersöker också 14 andra gravar runtomkring. Hon berättar att det är ett mysterium var personen som begravdes med lyran kommer ifrån. Lyror var något som var både typiskt engelskt och tyskt vid samma tid.
– Jag fick mitt intresse för lyror innan jag började studera här. Jag ägnar mig ibland åt att leva som en viking. I samband med det kom jag i kontakt med musikintresserade personer som spelade lyra. Det var så det började, säger Emmelie Bengtsson.
Emilie Olsson studerar samma material som Emmelie Bengtsson. Hon fokuserar istället på de hundar som är begravda vid samma platser. Hon har undersökt tre gravar med fyra olika hundar. Emilie berättar att det inte finns någon mätdata av hundar tillbaka i tiden.
– Det som går att hitta anger bara ungefär storlek och utseende, inga exakta siffror. De hundar jag har hittat var mellan 63-77 cm långa, säger hon.
Emilie Olsson säger att det senare dyker upp större hundar från järnåldern.
– Det är svårt att se om det beror på import från andra länder eller avel, säger hon.
Alla tre studenter vill fortsätta med sin forskning och tänker studera vidare på ett masterprogram vid Campus Gotland.