Kallbadhuset i Visby är en populär plats att kasta kläderna på bryggan för ett mer eller mindre iskallt dopp.
I dag står Ellen Kanellos intill strandkanten, med en stor handduk under armen. Hon har en del erfarenhet av kallbad sedan tidigare, när hon bodde i Stockholm, berättar hon: Hon flyttade tillbaka till ön i maj och då bestämde hon sig för att börja igen.
– Jag ville bli en sådan där som alla stör sig på, en hurtig person som mår så bra, säger hon och ler brett under sin stora stickade mössa.
Badandet har fortsatt och under hösten har hon och några jobbarkompisar gjort det till en rutin, cirka två gånger i veckan.
– Nej, men det är en kul grej, det känns som om man vaknar till liv och det är roligt att kunna börja dagen tillsammans på det här sättet, säger Ellen Kanellos medan en liten bil svänger in bakom henne.
– Det här brukar gå fort. Vi hoppar i och sedan är det snabbt på med kläderna och hem i värmen, säger Oskar Persson när han kliver ur tillsammans med Ella Bergman.
Gänget är samlat och havet ligger redo. Det är knappt en plusgrad i luften, men hyfsat vindstilla (med gotländska mått mätt).
Oskar Persson berättar att tanken är att fortsätta med den här morgonrutinen hela vintern, varje vecka – oavsett väderlek.
– Vi badar inte om det blåser typ stormt, då får man ta det en annan dag under veckan. Men i dag är det faktiskt friskt ute, säger han och höjer axlarna mot öronen.
– I Stockholm hade man en bastu så det var lite lättare. Men nu är den ju stängd här. Det blir hem och sätta på en varm dusch efteråt, konstaterar Ellen Kanellos när de går med bestämda steg mot stenbryggan vid Kallbadhuset.
– Jag ska i och för sig raka vägen till jobbet, konstaterar Ella Bergman.
Hon beskriver sig som den största nybörjaren i gänget även om ingen av dem är särskilt rutinerad vinterbadare.
– Det är lite roligt att hetsa andra att hänga på. Det är några polare från Surfers (restaurangen i Visby) som också börjat bada, säger hon.
Trion är överens om att det här är den bästa starten på dagen.
– Det känns liksom som om jag har uträttat något redan, när jag varit och badat på morgonen. Det ger en skön känsla resten av dagen säger Ellen Kanellos.
Väl uppe igen, för det gick snabbt vill vi lova, är det bråttom på med kläderna. Just den här novemberförmiddagen är de ensamma vid bänken, den som får fungera som provisoriskt omklädningsrum när det riktiga har stängt till följd av coronapandemin. Men det är mer regel än undantag att det är fler här samtidigt.
– Vi är inga långbadare, men det finns dem som är betydligt mer rutinerade och som ligger i ett bra tag. Jag är faktiskt förvånad över hur många andra som också badar så här års, säger Oskar.
Den 77-årige Visbybon Magnus Ehrborg Sundblad har badat året om så länge han kan minnas.
Men inte heller han är någon "långsimmare" under vinterhalvåret.
– Det är inte bra att vara i för länge i så pass kallt vatten. Jag skuttar i och sedan upp igen.
Däremot kan han skriva under på att badandet har ökat markant de senaste åren.
– Man ser folk som gör det hela tiden, allt fler, och verkligen inte bara i Visby, säger han och lyfter fram Burgsvik och den nya havsbastun där, som ett tips på bra kallbad.
Han vill inte uttala sig om kallbadandets eventuella hälsofördelar ur en medicinsk synvinkel.
– Men jag tror på att det är bra för mig! Jag upplever att man blir mycket piggare i själen, en uppfräschning. Jag inte gå i god för att kallbad skulle vara bra för hälsan rent fysiskt och det finns nog ingen bra forskning på det heller, men folk som vinterbadar är nog överlag lite friskare och ofta ganska aktiva.
– Är man däremot hjärtsvag eller tillfälligt sjuk och krasslig ska man absolut inte bada i iskallt vatten, fortsätter han.
Att hoppa i vattnet en vinterdag vid Kallbadhuset i Visby, som egentligen är mer av ett havsbad, är även förenat med vissa faror av andra slag.
– Det är ju inget riktigt kallbad, utan en mer en brygga rakt ut i havet. Och den är inte speciellt säker, man kan halka och göra sig illa, säger Magnus Ehrborg Sundblad.
Hur man ska definiera platsen, som i folkmun kan benämnas både Kallbadhuset, "Kallis" och Visby havsbad, kan diskuteras.
På sajten guteinfo.se finns följande beskrivning: "Ett bad nedanför Almedalen i Visby med en plätt ditkörd sand, dock lång brygga, inget för barnfamiljer eller vanligt folk."