"De beslutande tror att de vet hur äldre vill ha det"

Två rum och kök med egen uteplats i Visby. En lägenhet anpassad till de egna behoven och med tillgång till hjälpmedel. Hemtjänst med trygghetslarm och hemsändning av mat. Bra kommunikationer är viktiga. Först på fjärde plats kommer behovet av närhet till anhöriga och vänner och sist finns behovet av kringservice.
Det är en del av resultaten från en enkät om hur man som äldre på Gotland vill ha sitt boende. GA kan i dag presentera enkäten, som tidigare inte har varit publicerad.

Gotland2003-03-15 04:00
Det är de båda biståndshandläggarna Gertrud Engström och Monica Kalström, som har gjort enkäten, när de för ett par år sedan varvade jobb med att gå en sjupoängskurs i kvalitetsutveckling på högskolan på Gotland.
­ Det är livskvalitet att se vad de boende vill ha, säger Gertrud Engström och Monica Kalström.
Med utgångspunkt från en liknande enkät som Birgitta Nylund och Eva Sellberg gjorde i Klintehamnsområdet 1987, så har de två biståndshandläggarna gjort en enkät bland cirka 250 personer i åldern 55-65 år boende i Stenkyrka- och Broområdet. Svarsfrekvensen blev hög, 156 svar.
Resultatet av undersökningen är ännu inte något som politikerna har tagit del av. Bortsett från centerns Eva Nypelius, som bad om en redovisning av resultatet till ett CKF-möte som hölls i Tingstäde i förra månaden.
<span class=MR>Politikerna lyssnar inte</span>
­ De beslutande lyssnar inte, utan de tror bara att de vet hur äldre vill ha det. De gamla är nu i en sådan beroendeställning. De kräver inte så mycket, för ofta är det akut när de ska in på ett särskilt boende, säger Gertrud Engström.
Syftet med enkäten var att ta reda på hur äldre vill bo och att ha detta som underlag för den framtida planeringen av äldreomsorgen. Trots detta är det hittills bara ett fåtal tjänstemän som har efterfrågat enkätresultatet.
En av huvudfrågorna i enkäten gällde var morgondagens äldre inom Stenkyrka/Broområdet vill bo i framtiden, kvar på landet eller i Visby om standarden i boendet är likvärdig. (I Stenkyrkaområdet ingår socknarna Stenkyrka, Lummelunda, Martebo och Tingstäde. I Broområdet ingår Bro, Lokrume, Fole, Hejdeby och Väskinde.)
<span class=MR>På landet eller i Visby</span>
41 procent svarade att de vill bo på landet medan 54 procent vill bo i Visby. Fem procent svarade att det inte spelade någon roll.
­ Att så många vill bo i Visby beror på standarden på Åkermanska och Gråbo servicehus. Där har man egna lägenheter. Det är det folk vill ha, så att exempelvis anhöriga då kan övernatta vid besök, säger Gertrud Engström.
På Åkermanska finns 51 platser, varav 24 har två rum och kök. Andra har ett rum plus sovalkov och kök. På Gråbo servicehus är 41 av 100 lägenheter två rum och kök och övriga har ett rum plus sovalkov och kök.
Men på Tjelvargränd, bland det senast byggda särskilda boendet, finns bara 6 av 50 lägenheter, som har två rum och kök. Och på moderna Fältgatan, byggt för studenter, bor 84 äldre i enrummare.
<span class=MR>Lugnet på landet</span>
54 av dem som svarat vill bo kvar på landet. De framhåller närheten till djur, natur, växtlighet, odling, tystnaden och lugnet, för att kunna leva ett bra liv. En del har också svarat att det är bra att kunna uppleva årets skiftningar på nära håll, eller att få vara på havet och fiska.
60 av dem som vill bo i Visby tycker det är viktigt med att det finns ett närmare och större utbud av service, kultur och aktiviteter. 33 personer anser att det blir lättare att få besök och träffa vänner och släkt. 14 säger att det är för dåliga kommunikationer på landet och 15 vill till Visby för att vårdresurserna och lasarettet finns där.
På frågan om vilken standard man vill ha på boendet så är det en klar majoritet som vill bo i två rum och kök, 82 procent. På andra plats kommer att få ha en egen uteplats i anslutning till lägenheten. 80 procent vill det.
<span class=MR>Människovärdighet</span>
När det gäller lägenhetens storlek så finns viktiga svar. Först och främst beror storleken på lägenheten om man är ensam eller ett par. "Att få åldras tillsammans med min fru. Att slippa känna sig som om man är i vägen. Att få laga sin egen mat när det känns riktigt. Att få ha sin frihet så länge man orkar", är några av kommentarerna.
När det gäller personal så ska den vara kunnig och engagerad, det ska vara hög personaltäthet och vårdbiträdena ska ha högre lön, sägs det i en del av enkätsvaren.
I ett brev skriver en av de svarande: "Att bli behandlad med kärlek och respekt även om man blir allmänt skröplig och minnet sviker. Människovärdigheten får man inte glömma. Något att tänka på för dem som styr och ställer är att ALLA BLIR VI GAMLA EN GÅNG".
Gertrud Engström och Monica Kalström har lång erfarenhet av äldreomsorg. Båda har tidigare under mycket lång tid arbetat som vårdbiträden på Tingsbrogården i Bro, ett ställe som finns i deras hjärtan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om