De blir störst i landet på nötkött

Två av öns främsta lantbruksföretagare har gått samman och bildat vad som troligen blir Sveriges största producent av nötkött.
Ändå är de egentligen inga förespråkare för stordrift.
- Vi vill hålla bondeidyllen vid liv, säger Patrik von Corswant, en av parterna i det nya bolaget.

Gotland2006-11-21 06:00
Det är Patrik von Corswant på Stafva gård och Odd Norman på Ejmunds gård som tillsammans har bildat Aktiebolaget Ejmunds-Stafva för uppfödning och försäljning av nötkött.
Bolaget beräknas kunna leverera cirka 2 000 nötdjur årligen. Djuren kommer att slaktas vid Swedish Meats anläggning i Visby, styckas på fastlandet och säljas via främst Ejmunds gårdskötts inarbetade kanaler.

Storsatsning nödvändig
Det är det koncept som Ejmunds gård redan har man bygger vidare på.
- Det kommer att bli stort, det blir stora volymer. Men det ska inte bli fråga om industriell uppfödning, säger Patrik von Corswant.
- Vi vill hålla kvar känslan av bondeidyll. Vi vill hävda den inhemska livsmedelsproduktionen och värna om kvalitén, säger han.
Vid Ejmunds gård har man idag en produktion på cirka 800 djur på årsbasis. Den kommer att utökas med några hundra.
Den riktigt stora satsningen sker dock vid Stafva gård, som nu går över till köttproduktion och köper in cirka 1 200 djur och bygger tre nya stallar, var och en för cirka 350 djur i lösdrift.
Att satsa stort är nödvändigt idag, menar Patrik von Corswant.
- Lönsamheten och marknaden kräver de här volymerna, säger han. Det blir litet ranchdrift över det, ungefär som i USA, tillägger han med ett skratt.

Efterfrågan har styrt
Men ännu är vi inte riktigt där. Svenskarna är fortfarande beredda att lägga litet mer av sina pengar på mat.
- Amerikanarna lägger fem procent av sin disponibla inkomst på livsmedel, svenskarna mellan 13 och 14 procent och fransmännen 34 procent. Det är fakta som givetvis avspeglar sig i produktionen, säger Patrik von Corswant.
Det är dock inte i första hand lönsamhetskrav som lett till att det nya bolaget Ejmunds-Stafva AB bildats.
- Nej, det är efterfrågan som styrt det, säger Patrik von Corswant.

Djur på plats i augusti
Marknaden vill helt enkelt ha mer kött och det är gotländskt gårdskött som efterfrågas.
Nysatsningen innebär investeringar på cirka 20 miljoner kronor, i byggnader och djurkapital.
Arbetsmarknadsmässigt kan man räkna med minst två nya tjänster.
- Vi kommer att anställa en vd och en ny djurskötare i det nya bolaget, säger Patrik von Corswant.
Han har idag nio anställda (inklusive sig själv) i sitt driftbolag och han räknar med att hyra ut personal per timme till det nya bolaget så totalt sett blir det mer än de två tjänsterna som tillförs den gotländska arbetsmarknaden.
I augusti räknar man med att djuren ska vara på plats i de nya stallarna och vid nästa års nyår bör produktionen vara i full gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!