De bygger ett  eget slakteri i Gothem

Om ett par veckor anländer de första lammen till gården.

Framtidstro präglar Sabine Nyman och Mikael Tranefalk som nu storsatsar på lammuppfödning och slakteri i Gothem.

Framtidstro präglar Sabine Nyman och Mikael Tranefalk som nu storsatsar på lammuppfödning och slakteri i Gothem.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-18 04:00

- Och i slutet av januari hoppas vi kunna inviga slakteriet.

Mikael Tranefalk, 39 år, och Sabine Nyman, 29 år, satsar stort vid Magnuse i Gothem.

Just nu byggs det febrilt på gården som Mikael köpte av sin sambos morfar i somras.

- Mina föräldrar hyrde ena flygeln här när jag var barn. Så det känns lite speciellt att vara tillbaka här, berättar han.

Först var tanken att bara skaffa ett 20-tal lamm, men sedan växte planerna och man beslöt att utnyttja den potential som finns på gården.


Hoppas på samarbete
Varken Mikael eller Sabine har tidigare erfarenhet av att föda upp djur, men båda har arbetat med livsmedel.

Sabine har arbetat inom restaurang i flera år och Mikael har erfarenhet från flera bolag som arbetat med catering och färdigmat.

- Jag är delägare i ett bolag i Stockholm som producerar färdigmat, ungefär 7,5 miljoner portioner om året. En del av det lammkött som vi kommer att producera och slakta här på gården kommer att levereras till den verksamheten. Men vi hoppas också kunna sälja till butiker och restauranger både på Gotland och fastlandet, säger Mikael.

Han hoppas också på samarbete i olika projekt med andra uppfödare.


Stor satsning
Snart ska det första lammhuset för 400 lamm stå klart, och i slutet av månaden anländer djuren som köpts av uppfödare på Gotland. I planerna finns ytterligare ett lammhus i framtiden.

- Nästa år räknar vi med att ha mellan 600 och 700 lammungar.

Den gamla ladugården, där det tidigare varit mjölkproduktion, håller på att byggas om och till för att bli ett slakteri.

- Det var ett enormt arbeta att riva ut allting gammalt, men också en fördel att kunna använda en del av de gamla byggnaderna.

Han räknar med att investeringen i gården hamnar runt 15 miljoner kronor. En del av det är eget kapital sedan han sålt delar av bolag och valt att investera i Gothem istället för i aktier eller annat.

- Vi tror verkligen på den här satsningen. Människor blir allt mer medvetna om vad de äter och många betalar hellre lite mer för närproducerad mat, säger Mikael.

Han och Sabine delar sitt boende mellan Stockholm och Gothem, men de är övertygade om att det går att driva lammproduktion och slakteri på Gotland även om de bara är här på halvtid.

- Vi kommer att börja i liten skala och utvecklas i lugn takt. Jag har tidigare erfarenhet av att starta bolag och satsa för stort och för fort och det blir sällan bra, säger han.

Det är många regler kring livsmedelhantering och flera tillstånd som behövs för att starta ett slakteri.

- Där har jag nytta av min erfarenhet i livsmedelsbranschen. Vi kommer att satsa på ett eget slutet system för att ta hand om vatten och avloppsvatten, så det kommer inte att bli någon lukt från slakteriet. Vår ambition är att grannarna inte ska märka att det är ett slakteri här, säger Mikael.


Positivt gen
Sabines och Mikaels planer för Gothemsgården Gotland AB har mottagits väldigt positivt, av grannar, av Region Gotland och av andra lammuppfödare.

- Och mormor och morfar som bor kvar i boningshuset på gården tycker att det är roligt att det händer saker här, säger Sabine.

I första hand kommer de att slakta sina egna lamm på gården, men de kommer också att ta emot lamm och nöt från andra gårdar för slakt och styckning.

På sikt räknar de med att ha 10-15 personer anställda på gården och i slakteriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om