De bytte land och språk

Åk!
Det rådet gav 19-årige Oskar Löfgren sina skolkamrater på Rickard Steffengymnasiet när Europeiska språkdagen firades i går
-Funderar du på att plugga utomlands ett år, så åk! Du kommer inte att ångra det, sa han.

Gotland2004-09-28 04:00
Europeiska språkdagen infaller egentligen den 26 september. Men eftersom det var en söndag i år förlade man firandet till i går.
På Rickard Steffengymnasiet fick eleverna i årskurs ett och två bland annat tips om olika utbytesformer för språkstudier. En av föredragshållarna var 19-årige Oskar Löfgren.
Oskar Löfgren var i Logrona i La Rioja i norra Spanien förra läsåret.
-Jag var trött på allt här hemma och ville hitta på något nytt, berättar han för GT. Och jag ville lära mig spanska.
Han tog kontakt med en språkskola och den vägen ordnades hela resan.
-Jag sa att jag ville åka till Spanien på ett år och då ordnade dom med värdfamilj och skolplats, resa, försäkringar med mera. I augusti fick jag reda på vart jag skulle och i början av september for jag i väg, fortsätter han.

<span class='mr'>Stortrivdes</span>
Oskar Löfgren stortrivdes både med familjen, skolan och fritiden, då han bland annat spelade fotboll i ett spanskt lag.
-Jag träffade riktigt snälla och öppna människor, säger han. Jag ångrar ingenting, jag hade gärna kunnat stanna i två år.
Att resa som Oskar Löfgren gjorde är dock ganska dyrt. Språkskolorna tar mellan 45000 och 60000 kronor för ett år, beroende på vilket land man väljer.
Numera finns dock alternativ till de dyra språkskolorna. Europeiska programkontoret erbjuder ungdomar en möjlighet att plugga ett år i Frankrike, Spanien eller Tyskland och från och med det här läsåret även Österrike.
De elever som antas får både studiebidrag och inackorderingstillägg och skolplatsen betalas genom värdlandets staliga medel. Det man själv står för är resa, försäkring och fickpengar.

<span class='mr'>Roligt men tufft</span>
Utbytet med Frankrike har pågått ända sedan 1988 och Spanien och Tyskland sedan år 2000. Cirka 800 svenska ungdomar har varit i väg på det här sättet hittills.
Denise Malmqvist, 19 år, som nu går sista året på Elfrida Endréegymnasiets dansestetiska program, var en av dem som fick ett år i Spanien förra läsåret.
-Det är ett jättebra sätt att resa, säger hon. Man lär sig otroligt mycket. Men det är inte bara roligt. Det kan vara ganska tufft att anpassa sig till livet i en familj i ett främmande land.
Denise Malmqvist trivdes inte alls i sin första familj och fick byta efter någon månad.
-Trivs man inte är det viktigt att man står på sig och ser till att man får flytta, säger hon. Men inget går av sig självt, det gäller att man själv tar initiativet.

<span class='mr'>Ångrar ingenting</span>
I den nya familjen fungerade det bra och Denise stannade till i slutet av maj. Hon kom hem lagom till att hennes tidigare klasskamrater i Visby tog studenten.
-Då kändes det jobbigt att man själv hade ett år kvar. Men nu är det helt okej. Året i Spanien lärde mig så mycket och jag ångrar det absolut inte.

<span class='mr'>Återvänder</span>
Som planerna ser ut i dag tänker Denise åka tillbaka till Spanien efter studenten.
-Ja, jag flyttar nog dit, säger hon. Spanien har alltid känts som ett andra hem, min mamma bodde där som ung och mormor. Och jag har en bror som är halvspanjor. Så jag tror det blir Spanien igen efter studenten.
Sista året på gymnasiet pluggar Denise inte bara spanska utan även - grekiska.
-Ja, jag läser klassisk grekiska och det är faktiskt kul. Grekland är ett annat land som alltid intresserat mig och när jag såg att grekiska fanns som individuellt val tog jag det. Vi är en grupp på cirka tio elever som pluggar grekiska i år.

<span class='mr'>Prova-på-dag</span>
I går fick eleverna på Rickars Steffengymnasiet även chans att pröva på andra, för den svenska skolan, mer ovanliga språk. Arabiska, slovakiska, ryska och japanska kunde man få pröva en timme under Europeiska språkdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!