De cyklade och fick bättre hälsa
De sparade både bensinpengar och miljö.Och de fick bättre hälsa på köpet.Möt de inbitna bilisterna som under ett halvår valde att ta cykeln till jobbet.
GÄNGET. Här är gänget som valde styret före ratten. Bakre raden: Göran Bengtsson, Lars Österholm, Torsten Kvarnsmyr, Ewonne Åhlén och Erika Andersson. Framför dem Christer Hedström och Anne-Sofie Bjersander. På bilden saknas Birgitta Näsström.
Foto: Tommy Söderlund
Kommunens projekt
I går kväll var det dags för avslutning och summering av kommunens projekt Hälsotramparna. Mellan april och september har åtta gotlänningar trampat istället för rattat till jobbet, i folkhälsans tecken.
Tanken är att de ska vara förebilder för andra gotlänningar.
- Det hela handlar om att visa att det går att förbättra sin hälsa genom att ändra sitt beteende, säger Cora Juniwik, folkhälsoenheten.
Stort gensvar
Det började med att kommunen annonserade efter bilister villiga att delta i försöket. Gensvaret var stort, 44 personer ville vara med. Åtta av dem valdes ut. Hälften kvinnor, hälften män, boende både i stan och på landet, alla med olika långt till jobbet. Åldersspannet sträcker sig från 28 till 63 år.
Efter summeringen står det klart att de åtta tillsammans cyklat nära 525 mil och sparat utsläpp motsvarande ett ton koldioxid.
Kravet var att alla skulle cykla till jobbet minst tre dagar i veckan, ett mål som klarades med råge.
- Jag har slarvat lite ibland eftersom jag har en massa utrustning att släpa på. Men cyklandet har varit en liten insats som gett mycket energi, konstaterar Torsten Kvarnsmyr.
Deltagarnas hälsoprofil kontrollerades både innan och efter projektet.
Resultatet var kanske inte helt oväntat: deltagarna har fått både bättre kondition, lägre blodtryck och kände sig mindre stressade.
Bättre hälsa
- De flesta tyckte att deras fysiska, psykiska och sociala hälsa blivit bättre, konstaterar Annelie Nyström, friskvårdskonsulent inom Korpen.
Cyklandet har lockat till annan motion och dessutom inspirerat personer i omgivningen att börja cykla, visar utvärderingen.
Påverkat andra
- De flesta cyklar mer än innan projektet, bland annat till vänner och service. Hälften säger att de påverkat andra att cykla, säger Cora Juniwik.
Folkhälsoenheten kommer att göra en uppföljning i vår, för att se hur väl gruppens nya vanor håller i sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!