De ersätts - av maskiner
Tillsammans har de observerat väder och väderfenomen i över ett halvsekel.Vid årsskiftet ersätts de av en automatiserad väderstation. - Ingen idé att vara bitter, säger 63-årige Arendt Engström.
Koll. Genom fönstret i arbetsrummet observerar Mats Nyman och Arendt Engström rådande väderlek. Och allt förs in i protokoll och skickas till SMHI i Norrköping.
Foto: Tommy Söderlund
För Arendt Engström, 63, och Mats Nyman, 50, är vädret så oändligt mycket mer än ytligt kallprat.
För dem är väder en vetenskap och en heltidssyssla.
33 år på fyren
Arendt Engström är den mest rutinerade av de två. Han har jobbat som väderman vid Hoburgs fyr på det sydligaste av Gotland i 33 år.
Dessförinnan jobbade han i sex år på Gotska Sandön. I decennier har han var tredje timme, dygnet runt, gått upp, kontrollerat luftfuktighet, temperatur, sikt och eventuella nyfallna snö- eller regnmängder. Och en massa annan väderfakta som gemene man inte har en aning om.
Mats Nyman är inte så lite rutinerad han heller. Han är nu inne på sitt
20:e år vid Hoburgs fyr.
Under en förmiddag i september möter Arendt Engström GT ute på gårdsplanen. Han är barfota och solbränd.
- Barfota kan man gå sex månader om året - så länge det är över tio plusgrader, säger han med ett varmt skratt.
Arendt bor med sin fru Ulla vid fyren och han är nu anställd av SMHI till 75 procent, efter att tidigare ha varit heltidsanställd. Mats Nyman bor tre mil bort och arbetar på väderstationen till 60 procent.
- Förr skulle vi registrera vädret var tredje timme dygnet runt, alltså åtta gånger per dygn. Nu är det bara fem gånger per dygn, vi gör inte längre några kontroller på nätterna. Men om jag är vaken brukar jag ändå gå upp och skicka över informationen till SMHI, säger Arendt Engström med ett leende.
Arbeta parallellt
Ett mindre stenkast ifrån gårdsplanen står den nya väderstationen, som kom på plats i juli. Vid årsskiftet är det den som ska läsa av södra Gotlands väder, inte Arendt och Mats.
- Men den kan ju till exempel inte mäta snödjup, bedöma vilka moln som finns eller se hur bra sikt det är, konstaterar Arendt Engström, som inledningsvis kommer att få arbeta kvar, parallellt med apparaturen.
Mats Nyman kommer däremot inte att gå med på någon fortsättning i mindre utsträckning än nu. I stället siktar han på att jobba mer med grönsaksodlingen hemma på gården.
- Vi har haft en del grönsaker, sedan dragit ner på verksamheten. Men nu ska vi väl försöka öka igen och se hur det går, resonerar han om den stundande automatiseringen av väderavläsningen, som då kommer att ske blott tre gånger om dagen.
"Det är som det är"
Trots många år i yrket, och trots att han fortfarande stormtrivs med sitt uppdrag, är Arendt Engström inte bitter eller ledsen över att han nu ska ersättas av apparater.
- Nej, jag känner ingen bitterhet. Varför ska jag göra det, det blir inte bättre. Det är som det är, säger Arendt Engström, som lär fortsätta studera vädret även fortsättningsvis - att fotografera och att teckna/måla moln är hans stora hobby.
- Ja, det blir mycket sånt, det är ju moln jag kan, säger Arendt Engström, Gotlands siste väderobservatör, som snart måste gå i pension vare sig han vill eller ej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!