De fallna träden lockar skadeinsekter

Om det ligger alltför många stormskadade träd i skogen, kan även levande träd angripas av skadeinsekter. De som har blåst omkull är sannolikt bra yngelplats för märgborren och kan bli för många för att de andra träden ska kunna skydda sig.

Gotland2005-01-12 06:00
? Om många träd ligger, kan nya barkborrar ge sig på levande träd, som annars skyddar sig med kådflöde, säger Niklas Åberg, fältchef för länsstyrelsens skogsvård.
Enligt skogsvårdslagen ska träden vara borta senast den 15 juli, efter det finns det risk för kläckning av barkborrens ägg. Men helst ska allt flyttas inom två till tre månader eftersom trädet angrips ganska snart. Virke är ju som oftast, lika med pengar för skogsägaren och ju längre träden ligger, desto lägre virkesvärde får de. Om du däremot har några enstaka träd som ligger, är det bara bra att lämna dem. Niklas Åberg förklarar att död ved är bra för andra insekter och svampar i skogen.
? Enligt skogsvårdslagen får skogsägare endast lämna fem kubikmeter avverkade råa barrträd per hektar, säger Niklas Åberg.

Skadeinsekt
Fjolårets märgborrar svärmar på våren. De borrar in sig i veden, lockar på en hanne och det uppstår ljuv romantik. Om vi går vidare till verkligheten, så lägger honan ägg under barken, som sedan blir till larver. Gångarna de åstadkommer under barken ser olika ut beroende på insekt. Larverna äter av av bastveden. Barkar du trädet vid det här stadiet, dör de.
När märgborrelarven är kläckt har den utvecklat vingar och flyger till kronan för att äta. Trädets årsskott ligger på menyn och kan resultera i att skogen drabbas av tillväxtförlust, vilket kan märkas flera år efter stora angrepp.
Inte nog med att märgborren kan förstöra stora delar skog, vissa av dem för också med sig blånadssvamp, som i sin tur missfärgar trävirket.
Svampen kan också finna en väg in där trädet är skadat eller genom roten, till den så kallade ytveden och försämrar kvaliteten. Hur mycket svampen sprider sig med märgborren varierar lokalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om