De fångade vinden

Snabb och livsfarlig.
Så beskrev Magnus Hägg Nirvana, en av båtarna han byggt.
Den är gjord för att gå fort och det märktes under midsommarkappssseglingen i Katthammarsvik. Den låg i täten, smäcker och smal fick den fin fart.

Gotland2004-06-28 04:00
­Men en duktig rorsman är också viktigt, säger Magnus Hägg som förklarar att båtarna har olika fördelar som kan utnyttjas för att komma snabbast fram.
Allmogebåtarna användes förr mest till fiske.
­Idag har de blivit nöjesbåtar med viss tonvikt på kappsegling, säger Magnus Hägg som berättar att de gamla båtarna var fylligare och hade mindre segel för att klara sig i hårt väder.
Ute i viken seglar en grann båt med knallröda segel.
­Den har jag byggt åt Alvar Österman. Den liknar mer de gamla allmogebåtarna och är kanske inte så bra att kryssa med. Men det är en bra sjöbåt.
<span class='mr'>Många nybyggen</span>
De flesta båtarna som deltog på lördagen var relativt nybyggda.
­Där är Kungen av Herrvik som är från sekelskiftet. Ett riktigt litet skepp är det på över 7,5 meter och med segel av bomull, berättar Magnus Hägg.
Idag används nästan bara dacron.
­Det är en styv obehaglig duk som skramlar och bär sig åt. Bomullens nackdel är att den har lätt för att mögla, förklarar han.
Det finns både enmänningar tvåmänningar och tremänningar. Skillnaden ligger i storleken och det som avgör namnet är hur många karlar båten ros av.
Men nu var det ju inte tal om att mäta krafterna med åror utan att fånga vinden. Kappseglingen pågick under flera timmar och tolv av Gotlands många allmogebåtar deltog. Ett folknöje.
<span class='mr'>Jubileum nästa år</span>
­Jag måste ju bara se när de ska iväg. Det kan man bara inte missa, sa en kvinna i publiken som hade sällskap av många.
Det här är 24:e året som midsommarkappseglingen arrangeras. På 40-talet hölls de första segeltävlingen av Östergarnsbåtar men dog ut och kom inte tillbaka på flera decennier. Nästa år blir det 25-årsjubileum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om