Utmaningen "Fact Movement" handlar om att konsumera mode och textil mer hållbart. Just nu pågår den på sju olika orter i Sverige, varav Gotland är en. De åtta gotländska deltagarna, som kallas "factivister", är Katarina Ridderstedt, Erika Hedhammar, Jenny Dahlberg, Maja Östman, Cattis Olsson, Isabelle Edvardsson, Hanna Holmberg och Emma Högblom.
– Factivisterna har nio månaders köpstopp på nyproducerade kläder. Men det finns många roliga, kreativa och hållbara knep för att ändå ha en härlig och hållbar garderob, utan att handla nytt. Det finns inga pekpinnar, bara massor av pepp, kunskap och kreativitet, säger Marie Barck, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, som ansvarar för projektet.
Vid sin sida har hon projektledaren Ann-Charlotte Malm.
– Det har varit jättekul att följa deltagarna och se hur de lär sig om hållbart mode och hur de inspirerar andra, säger hon.
Projektet har nu pågått i fem månader och deltagarna har precis avslutat en månad med totalt köpstopp. De har alltså inte ens fått köpa begagnat.
– Det har kliat lite i fingrarna när man sett snygga plagg på Tradera och Sellpy, säger Isabelle Edvardsson.
Tradera och Sellpy är två sajter där du kan köpa kläder second hand. Något som tidigare var orörd mark för Isabelle Edvardsson.
– Jag älskar kläder och har nästan varit en "shopaholic". Så nio månader utan nyproducerade kläder har varit en tuff men rolig utmaning, säger hon.
För de flesta factivisterna var hållbarhetstänket dock redan en del av vardagen. Erika Hedhammar är textilkonservator, Maja Östman är engagerad i "Austre slöjd och återbruk" i skolhuset i Östergarn och Jenny Dahlberg är inbiten second hand-fantast. Hennes bästa tips för att fynda begagnat är att ha tålamod och åter tålamod.
– Det är svårt att handla second hand när man har en bestämd bild av det man vill ha. Så det gäller att vara ute i god tid, då kommer du spontant att hitta det du behöver.
Ett annat tips är att tänka på plaggets PPA: peng per användning.
– Ställ dig frågan om du kommer att använda plagget ofta, eller kommer det att bli liggandes i garderoben på bekostnad av både din plånbok och miljön, säger Jenny Dahlberg.
Enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån används ett plagg i genomsnitt sju till åtta gånger, innan konsumenten väljer att sälja, skänka eller slänga plagget. Konsumtion av textil är den femte största privata utsläppskällan inom EU, och det var det som fick lantbrukaren Cattis Olsson från Guldrupe att bli factivist.
– Jag är trött på att vi lantbrukare alltid ska vara den stora boven i miljöfrågan, när det egentligen handlar om konsumenterna, säger hon.
En del av projektet är att sprida vidare sin kunskap i sociala medier, något som Cattis Olsson tyckt varit lite svårt. Det är dock inte något som syns på hennes Instagramkonto @guldkattis, som är fullt av kreativa och färgsprakande outfits.
– Jag har blivit insprirerad att våga. Ingen minns ändå vad jag hade på mig för 14 dagar sedan, säger hon och fortsätter:
– Det här har varit skitsvårt, jätteläskigt och fantastiskt roligt och inspirerande.
Under hösten har factivisterna deltagit i flera temadagar. De har bland annat handlat om att lära sig hur man aktiverar sin egen garderob, hur man pimpar sina kläder och hur man vårdar och lagar dem.
– När man rensar bland sina kläder kan man hitta saker man glömt bort att man hade, man shoppar i sin egen garderob, säger Jenny Dahlberg.
Factivisterna har även genomfört flera utmaningar. En har handlat om att bära ett och samma plagg i sju dagar, och matcha det på sju olika sätt. En annan utmaning har varit att skapa en kapselgarderob, där man endast får byta mellan fem olika plagg i en vecka – och de får inte tvättas.
– Vi har lärt oss hur man fräschar upp kläder utan att slänga in dem i tvättmaskinen. Plagget kan vädras ute, eller om det fått en fläck kan man tvätta enbart där fläcken är. Sedan finns det olika sprejer som fräschar upp plaggen, berättar Katarina Ridderstedt.
I slutet av maj är projektet klart. Då hoppas den tidigare "shopaholicen" Isabelle Edvardsson att hon ska kunna hålla kvar vid hållbarhetstänket.
– Jag kommer inte att börja konsumera som förr. Men jag kommer kanske att köpa något nytt plagg som jag vill ha, säger hon.
– Ett plagg som du "villhöver", fyller Jenny Dahlberg i.