Den som saknades av de ordinarie ledamöterna var vice ordförande i domkapitlet och domprost i domkyrkoförsamlingen, Mats Hermansson. Han var även den som stängde av prästen 2008.
– Jag stängde av honom omedelbart. Sen hade vi ett stort arbete med att ta hand om flickor och erbjuda dem stöd, berättar Mats Hermansson.
På sin hemsida publicerade Visby stift under torsdagen en text om ärendet. Där skriver de bland annat: "Domkapitlets sju ledamöter fattade beslutet enhälligt. Alla ledamöter, även de som inte närvarade vid beslutet, hade fått del av utredningsgruppens slutsatser och inga invändningar mot dessa slutsatser har av domkapitlets ledamöter lämnats till biskop eller domkapitel, varken före eller efter beslutet i januari."
Mats Hermansson säger att han inte kan uttala sig om i fall det var ett korrekt beslut att låta prästen fortsätta, eftersom han skulle behöva mer underlag.
– Utredningsgruppens text har jag sett, men inte någon psykolograpport, säger han och förklarar att det är vad han skulle vilja se för att kunna bestämma sig för var han står i frågan.
– En gedigen rapport från en psykolog specialiserad på att hantera medelålders män som har förgripit sig på unga, tillägger Mats Hermansson.
– Det är viktigt med förlåtelse, särskilt i kyrkan, men här kan man inte begränsa det till förlåtelse här handlar det inte om förlåtelse, utan om rehabilitering. Har han i djupet av sin personlighet tagit avstånd från de här sakerna och ändrat beteendet och tänkandet, då måste han också ha möjlighet att vara präst. Men om det är så det vet inte jag, säger han
Hermansson menar också att domkapitlet har varit dåliga på att informera om beslutet och att bemöta den kritik som det har lett till.
– För mig känns det som att de har haft en lite halvknackig kommunikationsstrategi, säger han.
I texten på Visby stifts hemsida beskrivs hur utredningen av prästen har gått till. Där står att läsa: "en beredningsgrupp tillsattes bestående av biskopen, en ledamot som varit ordinarie domare vid tingsrätt, en präst och en psykolog, samtliga med lång erfarenhet inom sitt yrke. Uppgifter inhämtades från personal som arbetade i församlingsverksamheten 2008 och varit nära händelserna då, från dåvarande biskop samt från domprosten som var med vid händelserna då och fortsatt vara arbetsledare i församlingen sedan dess.
Utredningsgruppen inhämtade även uppgifter från ett stort antal personer som funnits i prästens närhet under åren som gått efter obehörigförklaringen. Ingående samtal fördes med prästen som sammanträffade dels med psykologen, dels med utredningsgruppen för heldagsmöten. I utredningsgruppens uppdrag ingick att göra en juridisk, psykologisk, teologisk och pastoral bedömning."
De ledamöter som fattade beslutet om att låta prästen få tillbaka sin krage var:Biskop Sven-Bernhard Fast (ordförande)
Richard Wottle (i stället för Mats Hermansson)
Monika May (präst, ledamot för vigningstjänsten Gotland)
Håkan Jonsson (lekmannaledamot Gotland)
Ingrid Smittsarve (lekmannaledamot Gotland)
Malle Björklund (lekmannaledamot Gotland)
Sture Stenström (domarledamot)