De fattiga har inte råd med julen
Under november månad betalade kommunen ut försörjningsstöd till 650 gotländska hushåll varav många med barn.
Pengar är inte allt men det betyder mycket. Särskilt i juletid. En undersökning som internettidningen helagotland.se genomförde under gårdagen visar att många av oss handlar julklappar för tusentals kronor.
Var tredje gotlänning spenderar upp till 2000 kronor och lika många gör av med upp till 5000 kronor på årets klappar. Men för andra är summan enorm, de har inte råd med jul.
- Julen handlar inte bara om att köpa utan också om harmoni. Det största problemet är inte att folk saknar pengar att köpa för utan att de mår dåligt av sin livssituation, säger Britt Loréhn, biträdande verksamhetschef på Stöd- och försörjningsenheten på Gotlands kommun.
I sitt jobb möter hon de som har det tufft såväl ekonomiskt som socialt. En månad innan jul börjar förfrågningar komma inför julen. Under november månad betalades socialbidrag, eller som det numera heter, försörjningsstöd ut till 650 gotländska hushåll. Den största gruppen är ensamstående män men bidrag betalas också till familjer och ensamstående mammor med barn.
50 familjer med barn
Enligt kommunalrådet Björn Jansson är det cirka 50 barnfamiljer på ön som klassas som fattiga. De lever under normen, ofta är föräldrarna arbetslösa. Björn Jansson tror att många arbetslösa halkat efter och att aktiva åtgärder måste till för att få ut dem i sysselsättning.
Britt Loréhn tänker extra mycket på de barn som hamnar i kläm.
- Det känns för jäkligt att det är som det är och att man inte kan göra så mycket åt det. Som förälder har jag förståelse för andra föräldrar som inte har råd att ge sina barn, säger hon.
Britt Loréhn tror att läget snarare kommer att förvärras än förbättras. Enligt henne visar prognoser att de som redan har det bra i framtiden kommer att få det ännu bättre medan de som har lite kommer att få det ännu kärvare. Hon tror att flera orsaker ligger bakom detta.
- Se på det här med utbildning och vad som krävs idag. Och Försäkringskassans bedömningar. Är du 64 år och arbetslös måste du ta ett ledigt jobb i Haparanda, annars får du inte din a-kassa. Många kommer i kläm och det är de som vi kommer att se här, säger Britt Loréhn.
För de som inte når upp till det som kallas "skälig levnadsnivå" betalas bidrag ut. För en ensamstående vuxen är skälig nivå 3 330 kronor per månad förutom hyra, el och eventuell fackavgift. Under 2004 betalade Gotlands kommun ut närmare 46 miljoner kronor i försörjningsstöd. I år stiger den summan med sex procent.
Men långt fler gotlänningar har det ekonomiskt kärvt och alla har inte ekonomi för att kunna fira en hygglig jul.
Frivilliga
På ön finns flera frivilligorganisationer för de värst utsatta grupperna. På Kupan, som drivs av Röda Korset, märker man av julruschen. Här är det inte bara de som har det sämst ställt som handlar. Second-hand och begagnat är mode.
- Vi har sålt närmare 80 flyttkartonger bara med julsaker, säger Siv Sundström och Gertrud Boström som arbetar på Kupan.
Frälsningsarmén har julfirande på Krukmakarens hus på julafton, natthärbärget för hemlösa firar jul den 29 december och Visby domkyrkoförsamling har gudstjänst och bjuder på julgröt och skinka på julaftonsmorgonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!