De har fått sig många skopor ovett på sistone, öns unga motorister. Såväl i gammelmedia som på sociala medier har EPA-incidenter med nedskräpning, buskörning och vårdslöst beteende i största allmänhet mötts med bestörtning.
Det höga tonläget fick trafiksäkerhetsorganisationen NTF att dra i handbromsen.
– Vi tycker att det här är så tråkigt, allt som skrivs om dessa ungdomar. Det är bara en liten del av gruppen som ställer till det för andra, men det är de som stjäl all uppmärksamhet. Och vad gäller de som inte sköter sig måste man komma ihåg att det handlar om ungdomar. Konsekvenstänk är inte deras starka sida, säger Anna Rönnle, som representerar NTF lokalt.
För att nå gruppen och förebygga olyckor anordnade organisationen en "EPA-eftermiddag" under fredagen, i samarbete med bland annat Länsförsäkringar och polisen.
– Vi kan inte bara stå och lägga ut texten för dessa ungdomar: Gör inte si eller så. Målet har varit att göra något roligt för dem, så att medicinen slinker ner lättare, säger Anna Rönnle.
Aktiviteterna under temadagen var uppdelade i fyra stationer vid halkbanan LF-park med omnejd. Ungdomarna fick bland annat chansen att grilla polisen om lagar och regler, samt testa parkens krocksimulator.
GT tog rygg på Nadia Olofsson och Lea Cederqvist, två av motoristerna på plats, när de kom fram till sistnämnda stationen.
Anna Rönnle frågar om de brukar använda bälte – vilket det visserligen inte är krav på när det gäller A- och EPA-traktorer.
– Det tycker jag ni ska göra, ni som är så söta. Man kan tänka att 30 kilometer i timmen är långsamt, men det blir som att ramla flera meter med händerna bakom ryggen, säger hon.
– Jo, nej, det är ju inte bra, muttrar Nadia Olofsson och Lea Cederqvist.
För att demonstrera hur illa det kan sluta får de unga motoristerna sätta sig i en anordning som simulerar hur det är att sitta i ett voltande fordon.
Inifrån bilen, som vrider sig i 360 grader, hörs dova skrik och skratt om vartannat.
– Ska vi göra samma sak utan bältet nu, undrar Anna Rönnle.
Nadia Olofsson och Lea Cederqvist avböjer.
På väg därifrån möter GT en annan grupp ungdomar som tagit tillfället i akt. De har precis haft en givande sittning med polisen.
– Det är ju mycket man undrar. Till exempel var man får ha belysning, vilka hastigeter som gäller och så. Men jag tyckte vi fick bra svar. Poliserna har koll och är vettiga, säger Uno Hedlund.
Har ni inte fått lära er sånt tidigare?
– Jo, men det är så mycket rykten som går runt. Någon gissar att det ligger till på ett visst sätt, och så blir det en sanning. Men nu fick vi veta svart på vitt hur det är, säger Selma Kuhlau.
Nu till den lite känsligare frågan:
Den här dagen arrangeras för att ni får så mycket skit. Känns det orättvist? Jag menar alla som kör runt i EPA-traktor håller ju inte på och ...
– Jag kan faktiskt förstå att vi får skit. Jag menar, helt ärligt, vi är ju alla lite delaktiga i det som folk blir upprörda över, säger Uno Hedlund.
– Jo, så är det. Samtidigt finns det vissa som går över en gräns. Och det är inte bra, för då dras vi alla över samma kam, tillägger Ellinor Cedergren.
– Det är därför en sån här dag är så bra, att vi är här och lär oss istället för vara ute och röja runt. Det förebygger all skit som händer. Nu vet vi var gränsen går, säger Uno Hedlund.