"De flesta EU-mopederna på ön är trimmade"

En stöldvåg med gärningsmän som specialiserat sig på dyra snabba mopeder drar just nu fram över ön. Sju mopeder har stulits den senaste veckan. De flesta har stulits i Visby och är så kallade EU-mopeder. .

Gotland2005-09-09 06:00
Dyra mopeder med registreringsskyltar. Polisen befarar en stöldvåg och uppmanar allmänheten att komma med tips. Men förslagna mopedägare lurar också polisen med elektronisk trimning och en dold knapp som trycks in om polisen är dem i hasorna.
- Kanske 90 procent av alla EU-moppar på ön är trimmade, tror Göran Storm på polisen i Visby
De så kallade EU-mopederna slog igenom för några år sedan. I dag blir de allt vanligare på Gotland. I takt med stigande bensinpriser blir de ett alternativ till bil. De drar bara bråkdelen i bränsle och kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor att köpa. På Gotland finns i dag 986 registrerade EU-mopeder varav 121 just nu är avställda.
Men EU-mopederna ställer också till det för polisen. Det är i många fall nästan omöjligt att skilja en EU-moppe från en i stort sett likadan motorcykel. Designen och utseendet är densamma. Skillnaden är hastigheten. EU-mopeden är konstruerade för att gå i hastigheter uppåt 80 kilometer i timmen, men pluggar i motorn begränsar farten till tillåtna 45 kilometer i timmen. Förslagna mopedägare har nu hittat ett sätt att lura polisen. Man plockar bort pluggarna som begränsar varvtalet. Men i stället sätter man i någon form av elektronisk strypning med en dold knapp, lätt åtkomlig för föraren under färd. Om man får polisen i hasorna trycks den dolda knappen in och fordonet blir åter "lagligt".

Flera har gripits
Enligt Göran Storm, vakthavande på Visbypolisen, har polisen stoppat ett flertal fordon och förare med sådana dolda knappar.
- Men det är svårt, ofta hinner de försvinna in på cykel- och gångbanor, säger han.
Göran Storm uppskattar att de flesta EU-mopederna på ön faktiskt är trimmade på något sätt. Då räknas de som motorcyklar och föraren kör oskattat, obesiktigat, felregistrerat och åker sannolikt också fast för olovlig körning.
- Körkortet lär de då få vänta på, säger Göran Storm och uppmanar till bättre föräldraansvar innan man släpper iväg ungdomarna ut i trafiken.
Den som förorsakar en olycka med en trimmad EU-moped utsätter sig även för en ekonomisk risk. Mopedens försäkring sätts helt ur spel om fordonet är trimmat, vilket kan bli oerhört kostsamt i slutänden.

Stöldliga härjar
Sammanlagt sju EU-mopeder har stulits på ön den senaste veckan, de flesta i Visby men också en i Klintehamn. Enligt Göran Storm har de flesta stölderna skett i området runt Gråboväg i södra Visby. Två EU-mopeder stals också i tisdags på Östercentrum. Den ena av dem, en röd metallic av 2004-års modell, hittades av en privatperson dumpad upp och ned på Rutegatan i går morse. Den saknade vissa delar men det var oklart om dessa försvunnit efter att fordonet stulits.
Att sälja en registrerad EU-moped är svårt. Göran Storm på Visbypolisen säger att de efterlyses nationellt och därför blir svårsålda.

Tre olika lås krävs
Erik Karlsson på Cykel och MC-hallen i Visby säljer bland annat EU-mopeder. Han säger att försäkringsbolagen i dag kräver inte mindre än tre separata lås på en EU-moped. Tändningslås, styrlås plus ett ytterligare lås, typ bygellås.
- Är mopeden låst med samtliga lås måste den bäras bort från platsen. Minst två personer krävs för att orka det, mopeden väger runt 75 kilo, säger Erik Karlsson.
Han misstänker att ligan som stjäl EU-mopeder skruvar ner fordonen i delar och säljer delarna vidare. Erik Karlsson tror att det kan finnas en viss svart marknad för stölddelar i moppegängen. Han tror också att det förekommer att man skruvar bort registreringsskyltarna och kör olagligt på öns vägar. Han uppmanar föräldrar att ha bättre koll på vad ungdomarna egentligen håller på med.
- Det här är inte bra för den seriösa marknaden, säger han.
Själv kan han bara upplysa kunderna om vad som gäller, och hålla utbildningar som leder till förarbevis på EU-moped. För att få framföra EU-moped krävs i dag att man fyllt 15 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om