Räntorna gick upp, mat- och bränslepriser sköt i höjden. Nu ser vi dessutom domedagsrubriker gällande vinterns elpriser – och dessa är inte obefogade.
– Vi har inflationsproblem, räntorna, kriget. För hushållen är det tuffare tider som väntar, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist, som besökte Gotland i veckan.
Han påpekar dessutom att företagen och arbetsgivarna har sett ännu högre kostnadsökningar än privatpersoner, de senaste månaderna.
Med tanke på detta: Behöver vi dessutom oroa oss över att bli av med jobbet, när mångas ekonomiska läge redan ser dystert ut?
Nej, inte enligt Robert Bergqvist. Han vill i själva verket ingjuta lite optimism.
– Vissa målar upp en för mörk bild just nu. I min värld står vi inte inför en finanskris, utan en vanlig lågkonjunktur på ett till två år. En liten ökning i arbetslösheten kommer vi se under 2023 – men vi kommer också att se olika stödpaket från riksdagen, för att "fylla igen hålen".
Om arbetsgivarna lyssnar på prognoserna om en kortsiktig nedgång, snarare än en mångårig kris, lär de inte säga upp en massa folk, uppskattar Robert Bergqvist.
Här bör man nämligen ha lärt sig en läxa från coronaåren.
– Jag tror att fler företag kommer att behålla sina anställda och helt enkelt "övervintra" under lågkonjunkturen. Annars kan man få rekryteringsproblem efteråt i stället – vilket ju drabbade många arbetsgivare efter pandemin.
En annan ljusglimt, för gemene man, ser vi i SEB:s förutsägelser gällande lönerna. Banken tror inte att ökningar på bara omkring två procent är rimliga framöver.
"I en avtalsmiljö som blir den svåraste sedan 1990-talet är det svårt att tro att löntagarna ska bli helt utan kompensation för de kraftiga prisökningarna", står det att läsa i den färska SEB-rapporten Nordic Outlook.
– Vi tror att löneförhöjningarna snarare hamnar omkring 4,5 procent nästa år och sedan 3,5 procent under 2024, säger Robert Bergqvist.
Att vi inte kan spendera pengar hur som helst, de närmaste åren, verkar ändå vara ett faktum.
Men det är inte alla som ser detta som endast negativt.
– För att det bromsar överdriven konsumtion, menar du? Jo, det håller jag med om. Under pandemin var det många som började e-handla som aldrig förr, till exempel. Och överdriven konsumtion sliter helt klart på jordens resurser, avslutar SEB:s seniorekonom.