De flesta gotlänningar är nöjda med sin fritid

I höstas genomförde kultur- och fritidsförvaltningen på Gotland en undersökning om kultur- och fritidsvanor bland befolkningen på ön. Nästan alla är nöjda med sin fritid.

Gotland2005-02-10 06:00
Syftet med undersökningen är att försöka kartlägga vad gotlänningarna gör på sin fritid och vad de skulle vilja göra. Med hjälp av resultatet vill förvaltningen försöka se tendenser och vilka områden de bör satsa mer eller mindre på.
Tre tusen enkäter som innehöll 164 frågor, skickades slumpvis ut till personer i åldrarna 11 till 69 år och 70 procent av dem svarade, det vill säga 2200 enkätsvar.

Kultur
Sommartid är kulturutbudet mycket bra, svarar nästan hälften av dem som valde att vara med i enkätundersökningen. Lika många uppger att de åtminstone någon gång om året betalar för att att besöka ett kulturarrangemang. Vintertid är kulturutbudet uselt, bara sju procent tyckte att det dög.
Fler musikarrangemang tycker 32 procent av dem som svarade och 20 procent önskade bättre utbud inom dans- och teaterområdet.
Av åldersgruppen 30 till 49 år svarade 32 procent att de gärna vill följa med sina barn till sagostund eller teaterföreställningar på bibliotek, men knappt någon svarade att de verkligen har gjort det.
Om det beror på att många av dessa arrangemang sker under vardagar mitt på dagen, är en av slutsatserna.
Tonåringar är tydligen inte så intresserade av att besöka biblioteket och en av orsakerna är enligt undersökningen, att det inte motsvarar deras förväntningar. ?Att biblioteken inte har någon särskild satsning på ungdomar är något som vi måste se över?, skriver kultur- och fritidsförvaltningen i sin utvärdering.
Trots att flera 20-åringar tycker att Almedalsbiblioteket ligger för långt bort, går de dit i större utsträckning än 60-åringarna, som inte klagade på avståndet.
Jag vill låna på biblioteket i Visby, men har aldrig gjort det, svarar 17 procent och varför det ser ut så framkommer inte.
Bort med bokbussarna och in med äventyrsbad verkar många i åldersgruppen 11 till 19 år tycka.
Efter badhus med äventyrsbad, står sporthallar och fritidsgårdar högt upp på önskelistan. Längst ned på listan finns bokbussar, internationellt utbyte samt bild- och kulturverkstäder.
Ambitionen från kultur- och fritidsförvaltningens sida är att göra om en sådan här enkätundersökning en gång per mandatperiod, eller var femte år, men det kostar på. Förutom arbetsinsatser har undersökningen kostat 150?000 kronor att genomföra. Pengarna tas från förvaltningens eget kapital och går inte ut över eventuella bidrag för olika kultur- eller sportarrangemang på Gotland.

Sport
Enligt svaren finns det nog med intresserade att bilda ett hockeylag med kvinnor mellan 60 och 69 år.
När gäller besök på gym svarar 41 procent att de inte är intresserade av den sortens träning. Intresset för att kasta varpa är drygt hälften så stort men 17 procent svarar att de någon gång per år ändå har provat på att kasta varpa. Att dra på sig skridskorna och ta någon tur om året, är 19 procent intresserade av.
I det stora hela är nio av tio gotlänningar nöjda med sin fritid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om