Isabella Levin, Felix Udd Ramberg, Maja Eksholm och Karl Pettersson sitter och pluggar i cafeterian på Richard Steffengymnasiet. De går alla andra året på samhällsprogrammet och de berättar att de inte upplever drogen Spice som något problem, faktum är att de knappt känner till den.
– Jag visste knappt vad det var förrän helt nyligen, säger Karl Pettersson och hans klasskamrater håller med.
De låter uppriktiga när de säger det och säger att de skulle ha vågat erkänna om det förhöll sig det motsatta.
På Södervärnsskolan däremot är svaren helt annorlunda från de sjundeklassare vi pratar med. Drogen finns och har funnits runtomkring dem men det är, som de säger, "omhändertaget". Bilden de ger efter en stunds samtal överensstämmer med de uppgifter som polisen gav vid fredagens presskonferens: Spice är en drog för verklighetsflykt, en drog för utsatta.
– De flesta som tar den mår dåligt, berättar en av tjejerna.
– Jag pratade med en kille som hållit på med det ett tag och han berättade att han inte tyckte det var kul längre när polisen kom på honom, berättar en annan.
Spänning och verklighetsflykt anger de som skäl till att Spice tagit fäste bland tonåringar. Plus att den är laglig. Grupptryck är ett annat argument till att drogen florerar bland de yngre.
– Jag tror faktiskt att Spice är vanligast bland de som är runt 14-15, då är man som mest osäker, säger en av de vi talar med.
Claes Hansson är lärare till de elever vi pratat med och han blir inte ett dugg överrumplad över frågorna kring Spice. Det här är något man känner till i dag som lärare och som diskuteras bland både lärare och elever. Han är upprörd över att lagstiftningen inte är hårdare.
– Jag tycker det är knepigt att man inte kan göra en generell lag där alla preparat som kan fungera som en drog förbjuds. Det är otroligt sorgligt.
När vi ber honom kommentera att Spice förekommer på gotländska skolor så svarar han:
– Jag tror inte att det är någon skola som är förskonad i hela landet men man ska komma ihåg att det är vuxna som står bakom drogen. Lagen är som den är, när den blir olaglig så ändrar tillverkarna bara på en del i receptet så räknas den som laglig igen, säger han och skakar på huvudet.
- Det man får göra är att arbeta förebyggande, som här i skolan, så mycket man kan!