Familjen från Lillehammer i Norge hyr nu en lägenhet i Visby innerstad, och planen är att sonen Aleksander ska få testa på svensk skola och fritidsaktiviteter här.
– Vi kontaktade rektorn på S:t Hansskolan och de sa ja med en gång. Sedan var vi i kontakt med en fotbollsklubb, FC Gute, och en innebandyklubb, IBK Visby, och de sa också ja på en gång till att Aleksander får träna med dem, säger Geir Røed.
Under förra veckan började Aleksander i sin nya klass på skolan och redan första dagen fann han nya vänner.
– Han blev så välkomnad av klassen och läraren var väldigt förstående och snäll mot honom, säger Olga Bratenkova.
– Men jag var väldigt nervös, berättar Aleksander om känslorna inför första skoldagen.
Men för Aleksander att lämna vännerna och aktiviteterna hemma i Norge, kändes lite oroligt först.
– Första gången de berättade så reagerade jag inte så mycket över det, men när det började närma sig blev jag mer och mer nervös, säger Aleksander.
– Han är väldigt tuff som gör det här. Jag och Olga hade pratat om detta utan att involvera honom så mycket, det blev mest att vi ska göra det här nu. Från första skoldagen när han var så nervös tänkte vi ”vad har vi gjort”, men det blev väldigt bra, säger Geir.
Att valet föll just på Gotland verkar vara parets fascination över öar i Östersjön och att Gotland är det ställe i Sverige som ligger så långt bort från Norge som möjligt.
– Vi fick idén att vi skulle göra ett familjeprojekt att testa på att bo en månad i ett annat nordiskt land. Eftersom vi tycker om öar och har varit i Visby två gånger innan kändes det som rätt val. Planen är att det här året testa en månad här, nästa år en månad på Åland och om två år en månad på Bornholm, säger Geir.
För att ha möjlighet att genomföra projektet och lära sig mer om den gotländska kulturen, historien och det svenska språket har Geir och Olga valt att arbeta deltid på distans. Geir, som är frilansjournalist för VG på Aftonbladet och Vi bil Ägare, kommer att arbeta cirka 50 procent. Samma gäller för Olga, som är lärare på vuxenutbildning och har möjlighet att arbeta på distans.
– Det är vår arbetssituation som gör det här projektet genomförbart. Hade Olga jobbat på en grundskola eller gymnasieskola hade det varit svårt, samma om jag hade varit fast anställd, säger Geir.
Viljan att lära sig mer om grannlandet Sverige, men även de andra nordiska länderna, kommer från att Olga och Geir under deras barndom, lärde de sig mer om Sverige och språket. Men i dag ser det annorlunda ut.
– När jag var liten så tittade jag på Pippi och Emil och vi lärde oss svenska. I dag pratar många svenska, norska och danska barn engelska med varandra, säger Geir.
– Nu kommer Aleksander få känna till kulturen på ett helt annat sätt än om vi varit här på semester. Han lär sig svenska i skolan och om svensk historia och geografi, säger Olga.
Har ni några tips till andra som vill testa på liknande projekt?
– Kartlägg och undersök den plats du har valt väl. Ju mer information och kunskap desto bättre, säger Olga och Geir.
– Det är väldigt bra att ha fritidsintressen som exempelvis fotboll, då är det lättare att ta kontakt på rasterna och få vänner, säger Aleksander och tillägger:
– Var inte rädd, utan kasta dig ut. Det kommer gå bra!
När månaden är över behöver de åka tillbaka för jobb och skola i Norge igen. Men planen består att göra om detta även nästa år, sen om det blir Gotland igen eller Åland är ännu osäkert.