De följer OS på jobbet

Klockan 03.00 på lördag tänds OS-elden och en 17 dagar lång sportorgie inleds – i svensk tv enbart kvälls- och nattetid. För den inbitne blir sömn kontra dagjobb en knivig ekvation. Blir lösningen sömnbrist, semester – eller kanske sjukskrivning?

Följer elden. Lasse Rondahl, Joachim Nyman, Tord Malmqvist och Sievert Lundh har tv även på gymmet. Kanske är de landets mest vältränade brandmän när OS är över.FOTO: HENRIK RADHE

Följer elden. Lasse Rondahl, Joachim Nyman, Tord Malmqvist och Sievert Lundh har tv även på gymmet. Kanske är de landets mest vältränade brandmän när OS är över.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-02-11 04:00
Försäkringskassans statistik från tidigare OS-år är inte till någon vägledning, konstaterar pressansvarige Teresa Janonius.
- Nej. Man kan ju vara hemma två veckor, så länge som OS håller på, utan att vi kopplas in. Före det är det arbetsgivaren som betalar.

Värsta sjukmånaden
Gotlands största arbetsgivare är Gotlands kommun. Personaldirektör Gun Tidestav konstaterar att februari statistiskt är den värsta sjukmånaden, men skrattar åt frågan om man kan se ett ökat uttag av sjuk- eller vård av barn-dagar just under OS-tider.
- Det har vi överhuvudtaget inte tittat på. Det kanske kan finnas någon känsla av att det kan vara så på en arbetsplats med många män, men sådant hör ju aldrig vi centralt.
Bertil Klintbom är direktör på tekniska förvaltningen, där 235 av 289 anställda är män.
- Nej, hade det varit så hade jag hört det. Jag kan inte heller se ett ökat semesteruttag inför OS - och i min dator ser jag de flesta. Man sitter nog uppe och är trött när man kommer till jobbet, ha, ha.
Och du själv?
- Jag är totalt ointresserad av idrott, så för mig är det inget problem.

Storbild på Payex
På Payex, som har drygt 400 anställda i Visby, är Therese Johansson personalansvarig.
- Jag tror inte vi har medarbetare som säger att de är sjuka om de inte är det. Däremot kanske någon planerar in semester.
Har ni några gemensamma OS-aktiviteter?
- Det är inget planerat men det brukar det bli, på medarbetares initiativ. Vi har storbilds-tv i sällskapsrummet och det är fritt att använda.

Sent på baren
Hur tacklar sportbaren O’Leary’s de sena sändningstiderna?
- Vi visar alla matcher som går under våra öppettider. Vi öppnar 18.00, så har vi öppet till 02.00 vid större matcher. När Sverige går vidare i de stora grenarna kommer vi att söka tillstånd hos alkoholhandläggare för extraöppet just de tillfällena, säger ägaren Aydin Akyuz.
Har ni haft öppet efter 02.00 förr?
- Det hade vi faktiskt i söndags, på Superbowl.
Hur mycket ska du själv titta?
- Det tråkiga med att jobba på sportbar är att man aldrig får se de stora matcherna, men när jag är ledig kommer jag att se på skidor och skidskytte.
För en del är OS-tiderna kalasbra. På brandstationen i Visby exempelvis, har man "nattvila" mellan 22.00-05.00.
- Då är det fritt fram att göra vad man vill, ligga i sängen eller titta på teve, om vi inte har utryckning eller annat akut arbete, som service, säger vakthavande brandmästare Jonatan Ahdrian.
Det låter perfekt - eller?
- Om man orkar är det skitbra. Det brukar bli ett getöga på tv:n - sedan vaknar man i fåtöljen och flyttar in i sängen.
OS i Vancouver avslutas 03.00, natten mot måndagen den 1 mars.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!