"De förstör våra garn"
Östersjön blir allt friskare - och sälstammen allt större.- De äter upp fisken och förstör näten, säger Sveriges fiskares riksförbund.- Vi ser det som en stor framgång i arbetet mot miljögifter, säger Naturskyddsföreningen.Lösningen i konflikten är nya, "sälsäkra" fiskeredskap.
Foto: Bengan Zettergren
Sälstammen i Östersjön är på uppåtgående och man räknar med att i nuläget finns 24 000 sälar. En seger för miljörörelsen - men ett problem för yrkesfiskarna.
"De äter fisk och nät"
Sedan drygt en vecka tillbaka är Sveriges fiskares riksförbunds Gotlandsavdelning sammanslagen med Ölandsavdelningen, och Lars Broman nyvald ordförande i sammanslagningen. Hans medlemmar på de två Östersjö-öarna är 62 till antalet - en stadigt sjunkande siffra - och de är inte nöjda med utvecklingen av sälstammen i Östersjön.
- Det är väldigt bekymrande. Vi har stora problem med sälarna, framför allt för att de äter upp fisken ur näten men också för att de förstör nät och garn, säger Lars Broman.
- På var sjunde torsk som fastnar i näten ser man att sälen varit och gnagt. Och då är det säkert sju till som den tagit helt.
En ny sorts laxfälla
Lars Broman är själv drabbad, då han som laxfiskare tvingades ge upp sitt förutvarande levebröd - laxfiske med garn - vid årsskiftet. Då kom nämligen en ny lag i Sverige som förbjuder just denna typ av fiske.
- Nu är jag med i ett projekt där vi testar en ny typ av laxfälla, som en stor ryssja, berättar han, medveten om att det ökade beståndet sälar också har något gott med sig:
- Det är ju ett tecken på att havet blivit friskare.
Sälarna i Östersjön har varit på kraftig nedgång genom åren men stammen har växt stadigt på senare år, och sannolikt finns det fler sälar i Östersjön nu än det gjort på hela 1900-talet.
- Vi ser det som en stor framgång i vårt arbete mot miljögifter. Men visst finns också en konflikt mellan sälar och yrkesfiskare, säger Jonas Sundberg, handläggare i havsmiljöfrågor på Svenska naturskyddsföreningen.
Skyddsjakt tillåten
Naturskyddsföreningen är fullt medveten om problemet. Lösningen, menar man, är just nya fiskeredskap.
- Det är en stor del av lösningen. Längs Norrlandskusten använder man bland annat "ljudskrämmor" som skrämmer bort sälarna, berättar Jonas Sundberg.
- Vi är inte heller principiellt emot skyddsjakt, men det måste ske under säkra och kontrollerade former.
Sedan 2001 är skyddsjakt på säl tillåten i Sverige, men någon sådan förekommer inte på Gotland.
- Sälen är nyfiken, men också väldigt skygg. Det är svårt att få tag på dem, helt enkelt, säger Lars Broman.
"Så var det aldrig förr"
Medan sälstammen växer vidare, fortsätter såväl testerna av nya fiskeredskap som kampen mot miljögifterna. Och på Salvorev - detta nyckfulla stycke land som ibland inte tycks existera alls, ibland ligger som en jättelik sanddyn mitt i havet norr om Gotland - flockas sälarna.
- Jag bor ju granne med Salvorev - sälarna finns överallt. Så var det aldrig förr, menar Lars Broman.
Det finns tre arter av säl i svenska vatten: gråsäl, knubbsäl och vikare. Gråsälen är störst; den kan bli tre meter lång och väga 300 kilo. En gråsäl äter cirka sju kilo fisk varje dygn.
På 1960- och 1970-talen minskade sälarna i Östersjön drastiskt i antal, främst på grund av miljögifter och intensiv jakt. Även i dag påträffas sälar som dött en mystisk död, miljögifter spås vara orsaken även här.
Den vanligaste dödsorsaken hos sälar är dock fiskeredskap - sälarna fastnar och drunknar.
1975 fanns 3 600 sälar i Östersjön - i dag finns 24 000.
Källa: Svenska naturskyddsföreningen.
På 1960- och 1970-talen minskade sälarna i Östersjön drastiskt i antal, främst på grund av miljögifter och intensiv jakt. Även i dag påträffas sälar som dött en mystisk död, miljögifter spås vara orsaken även här.
Den vanligaste dödsorsaken hos sälar är dock fiskeredskap - sälarna fastnar och drunknar.
1975 fanns 3 600 sälar i Östersjön - i dag finns 24 000.
Källa: Svenska naturskyddsföreningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!