De ger tips över generationerna

- Börja i tid. Det rådet ger Lisen Kebbe och Jenny Helin till familjeföretag som närmar sig ett generationsskifte.Men många värjer sig. - Det är så mycket känslor inblandade, säger Lisen Kebbe.

Skifte. Tommy Lindvall har lämnat över den operativa delen av företaget till två av döttrarna, Peg och Katja. Kanske kommer ävern yngsta dottern Wenke med så småningom.

Skifte. Tommy Lindvall har lämnat över den operativa delen av företaget till två av döttrarna, Peg och Katja. Kanske kommer ävern yngsta dottern Wenke med så småningom.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-09-20 04:00
Att lämna över till nästa generation är svårt. Många klarar inte ens av att prata om det.
- Man pratar inte om skiftet, trots att man har det i huvudet hela tiden, säger Lisen Kebbe, 58 år, psykolog som driver ett organisationsföretag i Visby tillsammans med sin make Sven Sandström.

Jobbar ihop
Sedan 2006 är hon också doktorand vid Bedfordshire university i England. Och hennes avhandling handlar just om generationsskiften och bygger bland annat på ett projekt hon gjort ihop med Almi på Gotland.
I det projektet deltog Jenny Helin, som även hon doktorerar om generationsskifte. Jenny är 38 år, företagsekonom och sedan fyra år doktorand vid Högskolan i Jönköping. Hon är dessutom dotter till Lisen Kebbe och flyttade för ett år sedan tillbaka till Gotland och bor nu med man och barn i Hogrän.
GT träffar de två forskarna i Lisens kontor i Visby.
Det är där de brukar sitta när de jobbar ihop - mor och dotter, Lisen Kebbe och och Jenny Helin.

100 000 generationsskiften
De studerar generationsskiften från olika infallsvinklar och skilda discipliner, men båda betonar frågans oerhörda betydelse. Både i Sverige och globalt.
De berättar att uppemot 100 000 svenska företag står inför ett generationsskifte de närmaste tio åren.
Ungefär vart fjärde försvinner (läggs ned eller går i konkurs) på grund av att man inte lyckas med skiftet.
- Många planerar för det här för sent, eller planerar inte alls. I stället bör man börja prata om skiftet i god tid, med hela familjen. Helst många år i förväg för att kunna hitta bra lösningar, säger de.

"Kan stärka banden"
Lisen Kebbe betonar vikten av att prata med varandra. Och hon tror att många kan behöva en utomstående i de samtalen. Inte bara en jurist eller revisor utan någon som kan hjälpa till att lyfta frågor som rör känslor.
- Rätt genomfört kan skiftet stärka familjebanden, säger hon.
Mellan 45 000 och 50 000 svenska små- och medelstora företag ägs eller leds av personer som snart går i pension.
Många av dem riskerar att läggas ned om man inte klarar att göra ett generationsskifte.
Huvudsakligen handlar det om mindre företag (4,3 anställda i snitt) verksamma på en lokal marknad.
Sammanlagt 215 000 personer är anställda i de företag som befinner sig i riskzonen.
Källa: Dagens Industri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om