De gör film om sann historia

Under tisdagen och onsdagen har långfilm spelats in på ön. "Fever at Dawn" handlar om flyktingar som kommer till Gotland efter andra världskriget slut.

Statisterna Laila Ljunggren och Marina Yttergren är redo för tagning vid Hallshuk.

Statisterna Laila Ljunggren och Marina Yttergren är redo för tagning vid Hallshuk.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2014-07-16 17:04

filmen är en ungersk-svensk-israelisk samproduktion som utspelar sig under sommaren 1945. Filmen berättar historien om överlevande från koncentrationslägren som kom till Sverige. Flera av dem till Gotland.

Under onsdagen filmades en scen där gotlänningar ger bakelser och skickar brev till nyanlända flyktingar till krigssjukhuset i Lärbro.

Bengt Widell arbetar som lineproducer under inspelningen, alltså den person som bland annat håller koll på statister och i det här fallet också cyklar och bogserbåt.

– Filmen är aktuell, för i dag är man inte så välvilligt inställd till flyktingar som de här personerna på Gotland var. Det är en smal men viktig film, säger Bengt Widell.

Han gillar att spela in på ön.

– Det finns sådana fantastiska miljöer på Gotland.

Filmens huvudrollsinnehavare, ungraren Milán Schruff, instämmer, precis som Christer Nilson, samproducent från Göta Film.

– Gotland är perfekt, säger Milán Schruff.

– Det är en attraktiv inspelningsmiljö, säger Christer Nilson.

Utöver Gotland spelas filmen in i Norrbotten, Ungern och i Israel. Inför onsdagens tagningar instruerade regissören Péter Gárdos 15 statister, med hjälp regisassistenten Zsolt Pall som tolkade ungerskan till svenska.

– Det här är jättespännande, just att det har hänt i verkligheten, säger statisten Laila Ljunggren från Visby.

Enligt Bengt Widell siktar man på att premiärvisa filmen under Berlins filmfestival i februari 2015. Efter det ska filmen ha biopremiär och visas på tv. Filmen är Gotlands Filmfonds första långfilmssatsning sedan fondens nystart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om