De håller andan inför väntad myggplåga

Vårsvämmyggan blev en plåga på norra Gotland i fjol. I år har det ännu inte kommit in några rapporter, men faran är inte över.

Vårsvämmyggan känns igen på sina tydliga trianglar på bakkroppen.

Vårsvämmyggan känns igen på sina tydliga trianglar på bakkroppen.

Foto: Eva Klint Langland

Gotland2020-07-31 08:30

Förra sommaren drabbades norra Gotland av en intensiv mygginvasion. Svärmar av myggor som var verksamma dygnet runt blev en plåga i bland annat Hellvi, Bunge, Rute och på Fårö. När insektsforskaren Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt fick en bild av myggan kunde han genast konstatera att det rörde sig om "vårsvämmyggan" – samma stickmygga som har bekämpats vid Nedre Dalälven. Den har spritt sig över landet, men Gotland hade dittills förskonats från denna mygga.

Under sensommaren gjorde Anders Lindström en inventering med myggfällor kring träsken på norra Gotland. Länsstyrelsen ville ha grepp om myggornas utbredning och vårsvämmyggan påträffades på nästan alla platser som undersöktes.

I år ser det betydligt bättre ut. En naturvårdare på länsstyrelsen noterade fem vårsvämmyggor på Fårö men allmänheten har inte kommit in med några rapporter.

– Det är möjligt att de finns ute i skogen, men de är i alla fall inte lika många som de var i fjol, säger Anders Lindström.

Vårsvämmyggan lägger sina ägg på marker som översvämmas regelbundet. Förra året drog myggplågan igång efter kraftiga regn. Även i år har det varit lokala skyfall.

Kan myggen ännu komma?

– Ja, jag gissar det. Det kläcktes väldigt mygg förra året, de har lagt ägg i marken och det är fortfarande tillräckligt varmt för att de ska kläckas, säger Anders Lindström. 

Vårsvämmyggan känns igen på sin teckning. På bakkroppens sidor har den skarpa trianglar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!