De har det svettigt på jobbet
Sen i maj 2005 storsatsar Gotlandshem på friskvård för de anställda.Totalt 1 300 timmar la personalen på friskvård under fjolåret och förutom en mer välmående personal, sparar företaget slantar på lägre sjuktal.
I maj förra året drog Gotlandshem igång ett mer omfattande friskvårdsarbete, tillsammans med Janne Sandberg, Anders Glifberg från Gym 1 och Fredrik Malmerfelt från Akupunktur- och naprapatkliniken.
Personalen har själva fått välja vilken träningsform de vill syssla med, några simmar, andra spelar badminton och en stor grupp styrketränar på Gym 1.
- Det viktiga är att du själv väljer det du tycker är kul, då bli du mer motiverad, säger Janne Sandberg.
Personalen kan även få behandling av naprapat eller akupunktör och var sjätte vecka har Janne Sandberg ett uppföljningssamtal med varje anställd, där de utvärderar sin friskvård och kan få råd om kost och motion.
Stort intresse
Många har nappat på erbjudandet om friskvård och från maj förra året till årsskiftet, ägnade Gotlandshems personal 1 300 timmar åt friskvård, vilket kan jämföras med 770 timmar under hela 2004.
Friskvården har gett resultat.
- Vi är ett gladare och friskare gäng, bara det att få komma ifrån och göra något annat en stund, säger personalsekreteraren Lena Lindén, som själv lägger sin friskvårdstid på att promenera.
Gotlandshems målsättning är att varje anställd ska lägga en och en halv timme per vecka på friskvård och detta rapporteras på tidrapporten varje månad.
- Som arbetsgivare är det väldigt fint att vi kan ha en återkoppling, vi kan se vad personalen gör och hur den mår, säger Lena Lindén.
Friskare personal och lägre sjuktal, innebär förbättrad ekonomi för Gotlandshem.
- Det är nog en vinnarvinnarsituation, det är inte så ofta man får göra såna klipp i företaget och livet, där det finns två vinnare. Om vi jämför oss med till exempel kommunen så är sjuktalen sex till sju procent på deras motsvarande avdelningar och om vi då ligger under fyra procent så ser vi en oerhörd vinst, säger Carl Eklund, Gotlandshems vd.
Den inställningen välkomnas av dem som arbetar med friskvården.
- Föreställningen hos många företag har tidigare varit att friskvård kostar pengar, man har inte sett vinsterna. Jag har hållit på med friskvård i 20 år och jag har aldrig tidigare varit med om att man mäter vinsterna på det här sättet, säger Fredrik Malmerfelt.
Kvartersvärdar
Den yrkesgrupp som har visat störst intresse för friskvård är kvartersvärdarna.
- Jag har inte varit mycket för idrott, men nu spelar jag badminton en gång i veckan och går med stavar två gånger i veckan. Nu är det så att jag på måndagar känner att jag måste iväg och spela badminton. Vi har ju roligt och skrattar mycket när vi spelar, säger Eva Larsson, kvartersvärd i Stäven.
- Jag har gått ner i vikt utan att banta, men nu jag tänker på vad jag äter och känner mig lite piggare och gladare, fortsätter hon.
Kvartersvärdarna Jill Enström och Anne-Maj Pettersson, styrketränar tillsammans en gång i veckan. De tycker att friskvårdssatsningen är bra.
- Det här är något som alla företag och anställda skulle behöva. För min del har jag börjat äta gröt på mornarna och orkar mycket mer, jag har ändrat min kost, en frukt om dagen blir det, säger Jill Enström.
- Jag styrketränar en gång i och försöker promenera varannan kväll. Det har blivit mycket fullkorn och jag försöker undvika kakor och godis, säger Anne-Maj Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!