De har lyckats spara miljoner

På drygt tio år har de sänkt kommunens lokalkostnader med 170 miljoner kronor.Utan att det blivit några rubriker av det.- Vi har också bidragit till mindre utsläpp och ett bättre inomhusklimat i skolor, idrottshallar,kontor och på lasarettet bland annat, säger Roger Möller, chef för fastighetsavdelningen inom tekniska förvaltningen.

MER GER MER. Tony Klintström och Roger Möller hoppas få mer pengar till driftoptimering för att kunna sänka kommunens driftskostnader ytterligare.

MER GER MER. Tony Klintström och Roger Möller hoppas få mer pengar till driftoptimering för att kunna sänka kommunens driftskostnader ytterligare.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-04-23 04:00
På senaste tiden har det handlat mycket om sjukvårdens problem att få ekonomin i balans.
Men de som arbetar systematiskt för att spara miljoner gör det ofta i det tysta. Därför vill Roger Möller lyfta fram det framgångsrika arbete som hans medarbetare gjort - och gör. För det finns åtskilliga miljoner att spara även i framtiden.

Minskad förbrukning
Det kallas energi- eller driftoptimering och handlar om att minska förbrukningen av värme, el och vatten.
- Vi är just nu bland de tio bästa kommunerna i landet på det här, berättar Johan Malmros, vvs-ingenjör och operativt ansvarig för drift-optimeringen.
Tillsammans med drift-optimerarna Tony Klintström och Magnus Nilsson arbetar han för att sänka kommunens lokalkostnader och varje månad följa upp resultatet. Tillsammans med fastighetsskötare, byggare, projektledare och många andra, poängterar de.

S:t Hansskolan
Det är när det gäller värme och vatten som man lyckats bäst. Att optimera elförbrukningen kräver ofta större investeringar, men här finns en av de större potentialerna för framtida besparingar.
- Som exempel kan vi ta S:t Hansskolan. För åtta månader sedan gick vi igenom all belysning och bytte till modern styrning. Det innebär bland annat att styrkan på belysningen styrs av dagsljuset och att det inte står och lyser i rum där ingen är. Resultatet är att vi minskat elförbrukningen med upp till 44 procent i månaden, säger Tony Klintström.
När arbetet med energioptimeringen startade 1998 hade man en miljon kronor till det arbetet. Sedan 2005 har summan varit tre miljoner kronor per år. Ju mer man satsar desto mer vinner man på sikt.

80 procent återvinns
Redan i dag återvinns 80 procent av värmen i kommunens lokaler. Gotland kommun är en eko-kommun och har också skrivit på det så kallade borgmästaravtalet som innebär att kommunen åtar sig att minska koldioxidutsläppen med mer än 20 procent till år 2020, jämfört med 1990.
- 2019 kommer också nya EU-direktiv som säger att alla nya byggnader inom offentlig sektor ska byggas så att energianvändningen ger noll procent i utsläpp, säger Johan Malmros. Sådana lösningar måste man börja arbeta med redan nu.
- Vi har gjort det som var enklast, men nu krävs mer pengar. Vi hoppas att vi ska få det eftersom vi kan visa hur mycket vi faktiskt sparar. Vi kommer nu att begära hos tekniska nämnden att få starta en stor inventering av hur det ser ut och vad vi kan göra för att minska lokalkostnaderna ytterligare. De flesta investeringar har betalat sig efter fem år, berättar Roger Möller.
I dag finns enbart ett fåtal fastigheter i kommunen som värms upp med olja eller direktverkande el. Det mesta är utbytt mot fjärrvärme eller pellets, ofta i kombination med solvärme.
- Våra hyresgäster har inte fått sänkt hyra för att vi lyckats sänka driftskostnaderna. Men vi har kunnat minska hyreshöjningarna, säger Roger Möller.
Sedan 1998 har kommunen minskat sin förbrukning så här mycket:
Värme: från 180 till 107 kilowattimmar per kvadratmeter och år (-73).
Vatten: från 725 till 456 liter per kvadratmeter och år(-269).
El: från 79 till 71 kilowattimme mer kvadratmeter och år (-8).
Siffrorna är så kallat graddagskorrigerade för att kunna jämföras utan att påverkas av om det till exempel varit en väldigt kall vinter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om