De har tröttnat på svarttaxin

Taxibolagen har tröttnat på att svarttaxiverksamheten i Visby har blivit allt större.
Polisen säger att det kommer ske flera insatser innan årsskiftet för att försöka få kontroll på problemet.

taxi micke sandevik

taxi micke sandevik

Foto: Krister Nordin

Gotland2012-11-30 07:47

Visby

Taxibolagen och polisen misstänker att allt fler väljer att köra svarttaxi. Bolagen själva ser också en ökning i antalet misstänkta bilar som står och väntar på eventuella kunder.

– Vi antecknar alltid bilnumret och lämnar över till polisen. Vi ser samma bilar som hela tiden återkommer. Det finns några personer som också bytt till finare bilare, säger Annelie Karlsson som jobbar i växeln hos Taxi Visby och tidigare kört taxi i 15 år.

Polisen har under sommaren och hösten gjort insatser för att försöka ta tag i problemet. Samtidigt säger Anders Särland, chef för gräns- och trafikenheten vid polisen, att det är ett svårt problem att få kontroll på.

– Självklart är det ett irriterande moment för förarna. Vi vet att det förekommer och vi jobbar med det. Det kommer att ske flera insatser under vintern, säger Anders Särland.

Hur många är det som kör svarttaxi?

– Jag vill inte gå in på någon siffra, det är ett antal fordon som är intressanta för oss. Det är inte helt lätt att få tag i problemet, säger Anders Särland.

Taxibolagen menar dock att svarttaxiförarna tagit större plats i Visby. Nu kör de inte bara från Östercentrum utan de har också siktats på hamnen och Stora torget.

– Det är klart man blir förbannad. Polisen kan inte göra något förrän en kund anmäler något. En del av svarttaxibilarna delar ut visitkort. Jag har fått se ett själv, säger Annelie Karlsson.

Jimmy Leandersson, taxichaufför hos Taxi Visby, delar Annelies bild och utvecklar resonemanget:

– Det har blivit en liten industri på Gotland. Jag har hört om vissa som har taxibolag och har anställda svarttaxi-chaufförer. Polisen måste ha riktade insatser mot dem om man ska komma åt dem, säger Jimmy Leandersson.

Hur mycket pengar har ni tappat?

– De snor ju förarnas brödföda. Nästan alla förare har provision och procent på det man kör in förutom garantilönen, säger Jimmy Leandersson.

Polisen har inte hittills gjort några framsteg med att stoppa svarttaxiverksamheten på Gotland. Något som nu har fått förarna att börja koka – och det rejält.

– Jag är orolig för att det finns förare som nog skulle ha god lust att göra något själv, säger Annelie Karlsson.

Mikael Sandervig kör för Taxi Gotland och han håller med om den irriterade stämningen bland åkarna och han säger att bolagen inte längre pratar om körningar över komradion.

– Det har hänt att svarttaxibilar varit före oss när vi använt radion. Så nu kör vi via vårt system i bilen eller via telefon, säger Mikael Sandervig.

Han säger dock att både taxibolagen och polisen står handfallna.

– Ingen kan göra något så länge inte en kund anmäler. Vi vet om att de finns och de har koll på oss. Problemet är att de blir mer och mer orädda, frågar människor precis bredvid oss och de kör väldigt fort. Jag är orolig för när det en dag händer något, säger Mikael Sandervig.

Det är inte olagligt att åka med en svarttaxi. Däremot är det olagligt att köra (se faktaruta).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om