De har växlat in på nytt spår

Det är inte varje dag det blir ett ledigt lokförarjobb på Gotland.Inte stins, bromsare eller konduktör heller, för den delen.- När man får se loket känns det ännu mer spännande, säger William Ekengren som nappade när Gotlandståget sökte personal.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-11-23 04:00
Men nu är det inte bara att sätta sig i loket och börja köra. Trots att det handlar om ett gammalt ånglok är det samma regelverk som för de snabba kommersiella tågen på fastlandet som gäller.
- Vi har regler och föreskrifter som man måste kunna och vi har skriftliga prov varje år. Man får jobba som lärling ett tag även på de andra jobben sen kommer man på vad man helst vill jobba med. Några förkunskaper behövs inte, bara ett brinnande intresse för ånglok, säger Staffan Beijer, ordförande i föreningen Gotlandståget, som leder kursen.

Tågintresse
Och det kan man lugnt säga att William Ekengren från Roma och Raimo Johansson från Västerhejde har.
- Jag har varit intresserad av tåg sedan jag var liten. Jag satt och byggde mycket med lego. Det blev ofta tåg i olika modeller. Nu vill jag prova något nytt, det här ska bli jättespännande, säger William Ekengren.
Han studerar arkeologi på högskolan till vardags men tycker att han har tid med den här utbildningen också.
Raimo Johansson har en kompis på fastlandet som inte pratar om något annat än tåg.
- Så jag tänkte att jag måste se vad det är och vad det innebär att jobba med det, säger Raimo Johansson. Det är ju rätt häftiga maskiner. Inte bara att vrida om nyckeln och köra, det förstår jag minsann.
Med på kursstarten var Lars Flemström, Ljugarn, som redan har jobbat i verksamheten i två år.
- Jag är rätt mycket självlärd och känner att jag vill lära mig mer teori om trafiken, säger han.
Frågorna handlar givetvis om järnvägar och hur loket fungerar. Att elda är inte bara att skyffla in. Det är en hel vetenskap bara det, förklarar Staffan Beijer. Och man måste vara säkerhetsmedveten och serviceinriktad.
- Det är roligt att jobba i föreningen som har bra sammanhållning, alla är intresserade av tågen och allt runt omkring verksamheten. Det finns utrymme för fler och det är inte för sent att komma med på kursen. Alla är välkomna att komma och få information även om man inte har bestämt sig för att jobba här, säger Staffan Beijer.

Ideellt arbete
Förra året deltog tio personer i utbildningen. I år kom alltså två den första kvällen.
- Vi behöver så många som möjligt, säger Staffan Beijer. Det är mycket jobb, speciellt under sommaren och vi måste ha folk som löser av varandra så att det inte blir för betungande för några få.
Ett gediget intresse är kanske det allra viktigaste, för det rör sig inte om några pengar i verksamheten.
- Alla jobbar ideellt utom någon som vi har haft med så kallat lönebidrag, säger Staffan Beijer.
Den teoretiska utbildningen pågår under vintern och fram på vårkanten fortsätter kursen med praktik ute bland tågen och vagnarna.

Trafik på de gotländska järnvägarna bedrevs 1878- 1960. De sista spåren revs upp 1964. Ett tågset ställdes upp i Romakloster. När det blev tal om att återlämna det till Järnvägsmuseum 1972 bildades Föreningen Gotlandståget.
Stationsområdet i Hesselby inköptes och restaurerades. Banan till Eken invigdes 1978. Sedan dess har föreningen varje sommar bedrivit persontrafik med ånglok. Under 2010 återuppbyggs den 1,5 km långa sträckan Kambshagetorp-Tule-Stall Dalhem.
De senaste 28 vintrarna har Tomtetåget avgått runt nyår.
Förutom trafik anordnar föreningen aktiviteter som, filmkvällar, arbetslördagar med mera.
Källa: Gotlandstågets hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om