De hjälper gotlänningar att komma in på arbetsmarknaden

Mellan 70 och 80 personer i utbildning för att lättare ta sig in på arbetsmarknaden. Det har Folkuniversitet på Gotland haft i sommar, uppger platschefen. Det är en fördubbling mot "vanliga år".

Platschefen för Folkuniversitetet på Gotland,Mats Ladebäck, kan summer en sommar med dubblerad uppdragsutbildning. Och nu öppnas lokalerna för studerande, efter lång tids distansundervisning.

Platschefen för Folkuniversitetet på Gotland,Mats Ladebäck, kan summer en sommar med dubblerad uppdragsutbildning. Och nu öppnas lokalerna för studerande, efter lång tids distansundervisning.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-08-10 09:30

Folkuniversitetet på Gotland har en nyckelroll i samhällets ansträngningar för att göra fler personer anställningsbara. Organisationen är störst inom den typen av uppdragsutbildningar för Arbetsförmedlingen och har i praktiken tagit över den roll som Arbetsförmedlingen tidigare haft. I sommar har Folkuniversitetet fått extra mycket att göra:

– Mot att vi kan ha haft mellan 35 och 40 personer, så har vi år utbildat mellan 70 och 80, säger Mats Ladebäck, platschef på Folkuniversitetet på Gotland. 

– Det handlar om stöd och matchning, hjälp individuellt med att skriva CV:n och gå på intervjuer. En viktig insats är också att pusha mentalt.

Pandemin har gjort det än svårare för personer med svårigheter av olika slag, däribland bristande språkkunskaper, att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är sannolikt den viktigaste faktorn bakom det större trycket på Folkuniversitetet.

– Det är förstås färre som har kunnat komma ut i anställningar i år på grund av coronan, jämfört med hur det brukar vara, kommenterar Mats Ladebäck och fortsätter:

– Vi har måst hålla kontakt med kursdeltagarna på distans. Det har inte varit lätt, men vi har arbetat mycket för att skapa fungerande strukturer, inklusive "walk and talk", alltså att utbildare träffat kursdeltagare utomhus på en promenad och kunnat svara på frågor.

Uppdragsutbildning är en av tre uppgifter för Folkuniversitetet. Folkbildning är en annan.

– Där har vi fått ställa in flera kurser. Det gäller bland annat släktforskning, där det ofta är många äldre deltagare, kommenterar Mats Ladebäck.

Han hoppas och räknar med att den verksamheten ska kunna komma i gång nu under hösten, under iakttagande av den försiktighet som pandemin kräver.

– Vi orienterar oss, säger han tills vidare om hur nära det kan ligga i tiden.

Den tredje uppgiften handlar om skolundervisning. Där har tandskötarutbildningen drivits på distans sedan mitten av mars fram till mitten av juni. Måndag 10 augusti börjar nästa termin och då kan det ske i de ordinarie undervisningslokalerna, sedan restriktionerna lättat. Nu startar även skolan för kompositörer och tonsättare.

Tre uppgifter – men därtill också flera projekt med stöd av EU:s socialfond. Just nu ligger man i startgroparna för kurser med syftet att underlätta för personer med Aspbergers syndrom att ta sig ut i arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!