De hoppas på "Bonde-Fredrik"

Fler utbildningar, nya verksamheter och kanske ett elevhem för att kunna rekrytera elever från fastlandet.
Det var några av de idéer som diskuterades vid gårdagens möte på Lövsta.
- Den springande punkten är förstås hur vi ska locka fler elever. Kanske kan vi ta hjälp av Bonde-Fredrik, funderar Eva Engström, LRF.

Foto: Tommy Söderlund.

Gotland2012-03-21 04:00

Att Lövsta naturbruksgymnasium har en framtid var de flesta överens om efter det möte som hölls på skolan i går eftermiddag.

- Men det gäller att få ut budskapet till 16-åringarna att man inte behöver vara uppvuxen på en gård eller bli bonde bara för att man går på Lövsta, säger skolans rektor Rolf Andersson.


Sviktande elevunderlag
Det är det sviktande elevunderlaget som blivit ett hot mot den kostsamma gymnasieutbildningen i Roma. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har flaggat för att något måste göras om skolan ska vara kvar.

Branschen har mobiliserat och i går bjöd LRF och Hushållningssällskapet in skolans personal, politiker och representanter för de gröna näringarna och arbetsförmedlingen till ett möte för att prata om vad som kan göras. Ett 40-tal personer deltog.

Tidigare handlade det mycket om att man gick på Lövsta för att så småningom ta över föräldragården eller skaffa en egen. Så är det inte i dag.

- Näringen har utvecklats från enskilda gårdar till stora företag med flera anställda. Djurskötare och maskinskötare är bristyrken, så de som går här har ljusa framtidsutsikter, säger Rolf Andersson.


Måste bli bättre
- Vi måste också bli bättre på att tala om att det är många yrken man kan utbilda sig till efter att ha gått på Lövsta, rådgivare till exempel som det också är brist på, säger Eva Engström.

Att åter ordna ett elevhem vid Lövsta talades det om, för att kunna rekrytera gymnasieelever och kanske deltagare till sommarkurser. Men också att ha andra verksamheter på plats, till exempel stenindustrin och en seminstation för lamm.

- Det bästa sättet att locka elever är att ha en bra utbildning. Lövsta går lite för mycket i gamla hjulspår och behöver snäppa upp sig och förnya utbildningen utifrån den nya gymnasiereformen och omvärldens utveckling, säger Per Edman (V), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Inför hösten har Lövsta elva ungdomar som sökt utbildningen som förstaval. Inför nästa höst måste det se helt annorlunda ut om skolan ska vara kvar i nuvarande form, menar Per Edman.

- Elevunderlaget minskar i hela landet. De naturbruksgymnasier som lyckats har satsat på udda utbildningar som smådjur eller fiske. Men det är ju inte det som näringen här behöver, säger Rolf Andersson.


Gör en studieresa
Eva Engström, LRF, Simon Niklasson, LRF Ungdom, och Björn Dahlström, Hushållningssällskapet, ska göra en studieresa till Östersund för att titta på naturbruksgymnasiet där.

- Nu går vi alla hem och fortsätter tänka på det här. Så blir det ett nytt möte på sensommaren, säger Eva Engström.

Lövsta ska också göra en ny ansökan om att få starta eftergymnasial utbildning inom lammnäringen i form av yrkeshögskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!