Redan innan sommaren kunde GT konstatera att elevströmmen in till Visby fortsätter. Detta trots fjolårets kamp för att rädda de åtta nedläggningshotade landsbygdsskolorna, en kamp som också blev framgångsrik.
Nu har GT tagit del av de definitiva siffrorna för dessa åtta skolor. För flera av dem är skillnaderna små jämfört med förra läsåret – så pass små att superlokala slutsatser blir svårdragna.
Men totalt sett handlar det om en fortsatt negativ trend.
– Det vi har sett över tid är att mindre skolor har en förflyttning mot Visby, bekräftar grundskolechefen Jörgen Norström.
Värst ser det ut för Vänge skola, som har gått från 56 elever förra hösten till 48 i nuläget – en minskning med nästan 15 procent på bara ett läsår.
– Det blir ett ekonomiskt tapp som påverkar. Vi har färre anställda och får organisera om utifrån det underlag vi har. Ändå är det svårt att få ihop budgeten, säger Vänges biträdande rektor Maria Törnqvist.
Något ljusare är läget exempelvis i Kräklingbo, som går plus med två elever. Det förklaras helt enkelt med att skolan inte hade några sexor i höstas, medan två förskoleklassare har tillkommit efter sommaren, det vill säga två in och ingen ut.
Samtidigt har skolan ingen enskild årskurs större än sju barn.
– Nej, det är små grupper, så vi tvingas slå ihop flera årskurser. Det här läsåret blir det en F-tvåa, en trefyra och en femsexa, berättar Kräklingborektorn Robert Edfeldt.
Att uppfylla alla krav, men samtidigt klara budgeten – och helst vara en attraktiv arbetsplats – är en ständig utmaning för små skolenheter.
Av de omtalade åtta är det fem småenheter som nu blir ännu mindre.
– Organisatoriskt blir det väldigt svårt för rektorerna att erbjuda alla elever det stöd de behöver, säger Jörgen Norström.
Dessutom ska skolan vara likvärdig överallt, något Region Gotland redan i dag misslyckas med, enligt en färsk rapport från konsultbolaget KPMG.
– Så det måste vi också ta tag i, säger grundskolechefen.
Utökade budgetramar för den gotländska skolan lär behövas för att ekvationen ska gå ihop, det verkar även regionpolitikerna hyfsat överens om.
– Men det finns inget slutgiltigt beslut om vad beloppet blir, där är alla inte helt eniga. Men det där är upp till politiken att hantera. De måste säkerställa att det finns tillräckligt stöd till alla skolor, menar Jörgen Norström.