Att geocacha, eller enbart "cacha" som lingot hos inbitna lyder, innebär att ta sig till olika platser för att hitta en behållare. Det handlar oftast om ett plaströr med en lista att skriva upp sig på. Men ibland också lådor fyllda med diverse prylar, exempelvis leksaker eller figurer. Det sistnämnda innebär också byteshandel med prylarna. Något som 13, snart 14-årige Moltas Svensson Sandell fastnat för.
– Jag gillar att upptäcka saker. Min favorit geocache var ute i skogen. Det såg ut som en fågelholk och bredvid hängde ett snöre med en magnet.
En sån cache som Moltas hänvisar till kallas mystery. De kan finnas någon annanstans än på koordinaterna. Där finns i stället en ledtråd, ett mysterium eller en kod som tar upptäckaren vidare.
– Det skulle vara kul att komma upp i tusen stycken cacher. Sen vill jag gärna åka iväg på utflykt och geocacha, säger Moltas som främst hållit sig kring hemmet på Östra Vi och skrapat ihop 25 cacher.
Själv är han ingen gigant när det kommer till att lägga ut egna cacher, men två stycken har han testat att lägga ut, också i närområdet. För om en cache läggs ut finns det vissa regler. Du ska till exempel själv ha möjlighet att kolla till den, så allt är i sin ordning.
På andra sidan spektrumet finns veteranerna Gunilla och Kjell Bengtsson. De har geocachat nästan lika länge som Moltas funnits. I dunkla Stenkyrka kyrka har makarna tagit skydd från det tillfälliga, men ack så intensiva sommarregnet.
– Det måste väl vara ett tiotal år vi hållit på nu va? säger Kjell undrande och tittar på Gunilla.
De går över tidslinjen och landar i den första geocachen, Jungfrun nere vid Lickershamn, som de tog någon gång under 00-talet. I dag har de kommit upp i drygt 6 500 cacher på Gotland, samtidigt som de själva placerat ut ett hundratal. Imponerande siffror, men de är långt ifrån allt som duon åstadkommit under sitt decennium som cachare.
– Vi har varit i 38 länder och tagit cacher. Sen har vi tagit cacher i alla Sveriges kommuner också. De resorna hade vi inte gjort om det inte vore för geocaching, berättar Kjell och Gunilla samstämmigt.
– Man kan använda det som turistguide också. Vi var i Prag till exempel och cachade 36 punkter i en slinga. Då var det 36 platser som boende i Prag tycker är värda att se, berättar Kjell.
När en geocache har noterats i protokollet blir det en glad smiley och när Kjell visar upp parets gemensamma konto fullkomligt kryllar Gotland av de gula små gubbarna. Det är nästan bara i Lojsta och på Allégatan i Visby det finns oupptäckta cacher.
– Vi går alltid med hund och cacherna i Lojsta ligger inne på heden, så vi har inte kunnat gå in dit. Och den på Allégatan sitter så högt upp så den kan vi inte komma åt, säger Gunilla.
Och rätt ska vara rätt för makarna, en cache är tagen först när den öppnats och noterats i appen. De har helt enkelt accepterat att vissa cacher är ouppnåeliga. I stället är siktet inställt på 40 länder och en cache-resa genom alla Sveriges landskap.
– Vi kunde inte resa iväg förra året på grund av pandemin, annars hade vi kommit upp i 40 länder. Men nu har vi äntligen fått dubbla doser vaccin så nu kan vi åtminstone börja fundera på det, säger Gunilla.
Och den oundvikliga frågan; huruvida makarna Bengtsson tagit Moltas båda cacher?
– Ja men de kommer jag ihåg. Det var bra cacher, säger Gunilla Bengtsson.