De kämpar för att få fler handikappade till valurnorna
Handikapprörelsen på Gotland laddar upp inför valet.Genom att uppmana medlemmarna till att gå och rösta vill man få politikerna att inse att här finns en månghövdad skara som de ska lyssna på. I tider när det är ont om pengar måste vi som är beroende av samhällets stöd vässa våra vapen, säger Olle Persson från stroke-föreningen.
För många handikappade är rösträtten däremot inte lika självklar. Det var först 1989 som alla svenskar fick rösträtt, dessförinnan var många funktionshindrade omyndigförklarade.
Ingen vet hur många som sedan dess verkligen har utnyttjat sin nyvunna rösträtt. Boy Larsson som leder projektet "Rösträtt för alla" befarar att valdeltagandet är lågt i många handikapp-grupper.
Nu måste vi se till så att de verkligen utnyttjar sin rätt och går och röstar.
<span class=MR>Viktigt att rösta</span>
Med projektet "Rösträtt för alla" arbetar handikapporganisationerna på Gotland för att funktionshindrade inte bara ska få tillgänglighet till vallokalerna och valdebatten, utan också få information om varför det är så viktigt att rösta och hur det går till.
Handikapp-rörelsen har allt att vinna på att fler av medlemmarna röstar, tycker företrädare för de olika handikapporganisationerna på Gotland.
I tider av nedskärningar är det extra viktigt att det finns en tyngd och uppslutning bakom de frågor som man driver.
Besparingar är sällan något annat än försämringar. När det är ont om pengar och när man måste prioritera är det vår uppgift att se till så att det inte drabbar våra grupper så mycket, säger Olle Persson.
Och driver inte vi de frågor som gäller funktionshindrade så kommer ingen att göra det. Vi måste se till så att kommunen inte drar in för mycket på våra grupper, säger Boy Larsson.
De 22 handikapporganisationer som samarbetar i HSO på Gotland har tillsammans 3 000 medlemmar. Det är en ansenlig del av de gotlänningar som går till val i september. Och Kaljo Kimber från Hörselskadades förening påpekar att handikapp-frågor berör långt fler än så:
Alla handikappade är ju inte engagerade i förening.
Fram till valet kommer handikapprörelsen på Gotland att jobba för att lyfta fram sina frågor vid debatter med lokala politiker och i samband med Almedalsveckan. Både lokala politiker och rikspolitiker behöver få bättre insikt i funktionshindrades villkor och behov.
Kunskapen om handikappades villkor är inte så utbredd bland politiker. Och Gotland är inget undantag, säger Olle Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!