De letar brunt guld i skogen
Senhösten är ingen bra tid för krogarna. Därför bestämde sig krögarparet Rickard och Lotta Hasselblad för att försöka locka en ny typ av gäster till sin restaurang i Ljugarn. Tryffelturismen var född.
Samarbete blev svaret. Och i år var det dags att prova idén.
Tryffelintresserade får bo på Smakrike krog i Ljugarn, följa med tryffelodlarna på jakt efter den doftande svampen och sedan äta den middag Rickard och Lotta lagar, naturligtvis med tryffel som självklar ingrediens. Under några helger i höst har konceptet provats med sommargotlänningar och fastlänningar som främsta målgrupp.
?Visst, det är nog lite exklusivt, det går inte att komma ifrån. Man måste nog ha ett lite extra intresse för tryffel för att åka till Gotland bara för det, säger Rickard Hasselblad.
Anlagd odling
De har ännu inte behövt annonsera. Tidningsredaktionernas intresse har hjälpt till att sprida kunskapen över landet, och nyligen kunde man se ett inslag med den gotländska tryffeln i en av tv-kanalerna.
Ragnar Olofsson är byggare men äger och arrenderar också en del mark. Tryffeln finns i de flesta fallen naturligt i jorden, men han har även en anlagd odling. Än så länge står svampen för omkring en fjärdedel av hans inkomster.
Svampen trivs inte var som helst. Den vill leva i symbios med ett träd, helst ek, och behöver ett högt pH-värde för att trivas. Dessutom föredrar den marker med hög mullhalt och lågt näringsvärde. Tryffeln är ovanlig i Sverige, hittills har den bara hittats på Gotland och på Öland.
Betydligt vanligare och populärare är den på kontinenten. I Frankrike säljs tryffeln på marknader av odlarna, som vilken jordbruksprodukt som helst.
Ragnar drömmer om en liknande utveckling i Sverige men beklagar att medvetenheten fortfarande är mycket begränsad bland krögare och konsumenter.
?Innan jag själv började med det här för ett par år sedan skulle jag aldrig ha gått till en krog och frågat efter tryffelsås. Och det är väl ungefär där de flesta i Sverige står, konstaterar han.
Den grupp tryffelturister som kommit till Ljugarn i helgen fick först en introduktion till tryffelns historia och hur det går till att hitta den. Sedan följde sällskapet med ut till en av de hemliga platser där svampen växer. Hemlighetsmakeriet kommer sig av det höga ekonomiska värdet. Tryffel av första klass kan betinga ett kilopris på 4000 kronor.
Med hjälp av en hund upplärd att söka mogen tryffel kunde Kamilla och Ragnar på mindre än en timme fylla ett halvkilo i en påse.
En av besökarna var Sven-Hugo Sandberg från Linköping. Han har köpt en bondgård och leker med tanken att själv börja odla tryffel.
?Jag har läst några artiklar i Dagens Industri och i tidningen Gods och gårdar. Det väckte min nyfikenhet. Det lät fruktansvärt exotiskt och fascinerande, säger han.
En tryffelkrog
Tillsammans vill Kamilla, Ragnar, Rickard och Lotta hjälpa till att öka kunskaperna om tryffeln och arbeta fram en kultur kring svampen.
För Smakrike krog kan det till och med bli en egen profil i konkurrensen.
?Vi vill bli tryffelkrogen i Skandinavien, säger Rickard Hasselblad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!