– Jag vill att Migrationsverket ska finnas här när vi behöver hjälp med något. Vi har inte tid eller råd att resa varje gång, säger Morteza och får medhåll av Fatima.
Han kom hit ensam och hon med delar av familjen 2015. De träffades på Wisbygymnasiet som unga och i dag är de gifta och har uppehållstillstånd som är permanenta. När nya kort och resedokument behövdes skulle de boka in en tid för ansökan, men visste inte att Migrationsverket inte längre fanns på ön.
– Vi letade efter en tid på hemsidan och undrade var Gotland var, säger hon.
Morteza ringde Migrationsverket och frågade om det gick att ansöka på ön.
– De sa nej, säger han och menar att flera andra i hans omgivning är i en liknande situation.
– Det är jättemånga som har problem. När vi får beslut från Migrationsverket måste vi bli fotograferade och lämna fingeravtryck och sedan komma tillbaka och hämta. Det blir två resor.
Morteza arbetar i hemtjänsten och Fatima på korttidsboende. Han är utbildad undersköterska och hon fortbildar sig till det.
– Förra onsdagen tog jag båten tidigt på morgonen och kom tillbaka sent på kvällen, jag missade min lektion men började jobba dagen efter klockan sju, säger hon.
Han har gjort en liknande resa tidigare. Båda har ansökt om uppehållstillståndskort, som kan skickas tillbaka med post, och särskilda passhandlingar som ska hämtas personligen.
– Jag har mitt pass i Stockholm och det har legat där i tre, fyra månader för att jag inte kan hämta det. Jag jobbar hundra procent i hemtjänsten och vi har svårt med bemanningen, så när jag får en tid på Migrationsverket säger de på jobbet att det inte går, säger han.
Situationen förvärras av höjda kostnader, för mat, hyra och färja.
– Fast vi jobbar båda två har vi det svårt med ekonomin. Det är många som inte har jobb eller bostad. Hur ska de klara det?, undrar Morteza.
Som asylsökande har man oftast rätt till ersättning för resor till och från Migrationsverket, men inte när man har fått uppehållstillstånd.
Migrationsverkets Visbykontor, som öppnade i och med flyktingsituationen 2015, lades ner 2021.
– Allt eftersom antal sökande minskade och boenden stängdes behövde vi se över var vi hade vår verksamhet, det har skett över hela landet. Utöver Migrationsverkets huvuduppdrag att pröva ansökningar, har vi ett uppdrag att hushålla med våra offentliga medel, säger Frederik Abbemo, som är presskommunikatör på myndigheten.
Han nämner flera saker som kan skötas på distans.
– Man kan nå oss på telefon och mejl och många av våra tjänster kan man söka via nätet. Vi har även ett utökat samarbete med Statens servicecenter, dessvärre betyder det inte att sökande kan få all hjälp de önskar där, säger Frederik Abbemo och hänvisar till centret i Visby.
Ibland har Migrationsverkets personal kommit över från fastlandet.
– Senast var i samband med att ukrainare skulle förnya sina tillstånd enligt massflyktsdirektivet. Vi ser ständigt över vår verksamhet, men vad som händer i framtiden vet inte jag utan man får titta på behov och möjligheter, säger Frederik Abbemo.
Fatima och Morteza efterfrågar dock fler möjligheter, eftersom de anser att det fortfarande finns ett behov.
– Om vi tänker att vi också är svenskar och betalar skatt som alla andra, har vi rätt att ha myndigheter tillgängliga. Vi ska inte behöva åka iväg för det, säger han.