De ökade lönen med 50 procent

Sedan Vårdförbundet och Landstingsförbundet kom överens om ett nytt individuellt lönesystem för snart tio år sedan har medlemmarna lyckats öka sina löner med över 50 procent.
??Vi är mycket nöjda med det nya lönesystemet, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Edel Karlsson-Håål.
Igår fanns hon på Gotland för att träffa medlemmar och berätta om den avtalsrörelse som just påbörjats.

Gotland2004-11-17 06:00
??Vi har ett femårsavtal som löper ut den sista mars, säger hon. Och avtalsrörelsen kom igång så sent som i fredags då vi hade en första träffa med Landstingsförbundet.
Att skapa några nya lönesystem är inte aktuellt från Vårdförbundets sida den här gången. Resultatet från de senaste fem åren gör att man i princip arbetar för att förlänga pågående avtal.

Individuellt lönesystem
??Vi vill kunna fortsätta utveckla det som har påbörjats under den här perioden, säger Edel Karlsson-Håål.
1995, det var året då Vårdförbundet gick ut i konflikt för sina medlemmar. Konflikten resulterade i det individuella lönesystem som man idag lever med. Men det är inte bara en fråga om vad man får för pengar i plånboken.
??Nej, det viktigaste har varit att vi har lyckats uppgradera våra yrkesgruppers status, säger Edel Karlsson-Håål. Lönesystemet är en bra modell både för våra medlemmar och för verksamheten. Den dialog som sker mellan arbetsgivare och arbetstagare leder automatiskt också till en diskussion om verksamheten. Kopplingen mellan lön och verksamhet har blivit mycket tydligare.

600 medlemmar på ön
På Gotland finns omkring 600 medlemmar fördelade på ganska många arbetsplatser. Lönesystemet kräver att det förs strukturerade lönesamtal med varje individ.
??Men det fungerar inte optimalt på alla håll i landet, säger Edel Karlsson-Håål. Det brister ofta i förutsättningarna att få ett bra lönesamtal.
Det som behövs är att arbetsgivare och fack gemensamt utvecklar kritierier för lönesättning.

Gemensamma lönekriterier
??Dessa lönekritierier måste skapas lokalt, oftast olika för varje arbetsplats, eftersom verksamheterna skiljer sig åt rätt mycket, säger Maria Ahlmark, Vårdförbundets avdelning Gotland. Men vi är fullt överens med arbetsgivaren att det här arbetet måste genomföras. Båda parter bär avtalet och vi måste jobba tillsammans med lönekriterierna. Att det inte fungerar fullt ut på Gotland är nog det som våra medlemmar är mest missnöjda med. Det är mycket arbete kvar att göra.
Gotland är inte på något sätt unikt i det här sammanhanget. Arbetet med lönekriterier har hunnit väldigt olika långt runt om i landet. Edel Karlsson-Håål berättar att hon för en tid sedan besökte Västra Götaland där det finns väldigt många medlemmar.

Båda parter nöjda
??Där har man kommit ganska långt och det verkar som om alla, båda parter, är väldigt nöjda med det arbete som gjorts, säger hon. Jag fick klart för mig att om man frågar om de vill gå tillbaka till det gamla systemet så blir svaret ett rungande ?Nej?.
Parterna märker också att arbetet med att ta fram lönekriterier ger direkt avtryck i verksamheten.

Bättre för patienterna
??Det leder i sin tur till att vi förbättrar för patienterna, säger Maria Ahlmark. Och i det sammanhanget har facket och arbetsgivaren ett gemensamt intresse.
Edel Karlsson-Håål hade ett möte med några av öns medlemmar igår eftermiddag. Där gick hon igenom hur man centralt ser på avtalsrörelsen och hur det ser ut på arbetsmarknaden. En sak som kommer att påverka medlemmarna i framtiden är den nya arbetstidslagstiftning som är aktuell och som kommer att inverka på medlemmarnas arbetstider.

Elva timmars dygnsvila
??Där stadgas bland annat att man skall ha minst elva timmars dygnsvila, säger Edel Karlsson-Håål. Så är det inte alltid idag.
??Det är ganska vanligt att man avslutar ett pass klockan 22?00 och påbörjar nästa pass 07?00, säger Maria Ahlmark. Har man då, som är vanligt på Gotland, någon timme att köra hem, så kan det bli ganska slitigt. Men sen får man ju se hur den nya arbetstidslagstiftningen fungerar i verkligheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om