De överlevde och hjälper nu andra

Många med självmordstankar har överlevt genom att ventilera sina tankar och problem i grupp.
- Kamratstöd är ett viktigt led i all återhämtning, säger Barbro Ronsten, RSMH:s ordförande på Gotland.

Vill hjälpa. Barbro Ronsten, ordförande för RSMH på Gotland, menar att kamratstöd är till stor hjälp för dem som har självmordstankar.

Vill hjälpa. Barbro Ronsten, ordförande för RSMH på Gotland, menar att kamratstöd är till stor hjälp för dem som har självmordstankar.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-08-17 04:00

Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) arbetar för att människor med psykisk sjukdom ska kunna komma tillbaka till ett gott liv.

Varje onsdag i 16 år har Per Pettersson i RSMH:s regi jobbat med kamratstöd: en grupp som träffas och pratar om sina problem och vad som hänt sedan sist de sågs. Lite som ett AA-möte, men för människor med psykiska besvär.

- Jag tror att vi har lyckats rädda en del människor som velat ta sitt liv, säger Per Pettersson.

- Man får tala till punkt och vi har tystnadsplikt inom gruppen. Ofta kan någon som har varit med om liknande problem ge råd och stöd.

Per Pettersson har själv erfarenhet av självmordsförsök, något som är till stor hjälp när han bemöter personer i samma belägenhet.

- Jag hade självmordstankar och gjorde även ett par försök att ta livet av mig i början av 70-talet. Men jag fick hjälp som tur var.

Hur bemöter man en person som mår så dåligt psykiskt?

- Det viktigaste är att man är närvarande och tillgänglig, att man inte avskärmar sig, säger Per Pettersson.

RSMH:s Bengt Sprowede och Per Pettersson åker i slutet av september på en femdagarskurs för att utbilda sig till ambassadörer för psykisk hälsa. Det sker inom ramen för Hjärnkoll, en statlig kampanj för att förbättra samhällets attityd till psykiska sjukdomar.

- Efter kursen ska vi gå ut och föreläsa för bland annat polisen om våra egna historier, hur vi kunnat ta oss tillbaka efter psykisk sjukdom, säger Bengt Sprowede.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!