De pumpar vatten dygnet runt
När Marianne Ohlsson förra fredagen kom ut till fritidshuset i Halla strömmade vattnet in i källaren.Sedan dess, i en hel vecka, har hon och hennes bror kämpat dygnet runt för att pumpa bort vattnet som fortsatte att rinna in.- Nu är vi helt slut, men det som tagit mest kraft är att det varit så svårt att få hjälp eller förståelse när vi ringt kommunen. Det där är inte vårt problem har vi fått till svar, säger Jan-Åke Ohlsson.
- Jag kom ut kvart över elva på förmiddagen och började med att gå ned i källaren för att titta till pannan. Vattnet forsade in och det stod vatten ända upp till oljebrännaren. Hade jag kommit en halvtimme senare hade förmodligen pannan blivit förstörd, berättar hon.
Hål i golvet
En bekant ordnade med pumpar och Marianne trodde att problemet snart skulle vara löst. Hon ringde sin bror Jan-Åke som bor i Flen och bad honom ringa försäkringsbolaget innan de stängde för veckan.
Han valde att åka ned till Gotland. Både Marianne och Jan-Åke fick hastigt ta en veckas semester. De kunde inte lämna huset i Halla eftersom vattnet fortsatte att rinna in. De pumpade och pumpade och försökte däremellan få hjälp att åtgärda själva problemet och få stopp på vattnet.
- Förra lördagen ringde jag larmtjänsten och deltidsbrandkåren i Dalhem kom hit och pumpade. Med sin utrustning tömde de källaren på en halvtimme, berättar Jan-Åke.
Men vattnet kom tillbaka in i källaren. Jan-Åke har fått göra hål i golvet och i väggen för att kunna komma åt och få ut vattnet. Och han är ganska övertygad om var felet ligger.
Knäckt ledning
- Vi är tre fastigheter här som har en gemensam vattenledning. I mitten på 80-talet köpte kommunen en bit mark av en samfällighetsförening och anlade en markbädd för infiltration ovanpå vår ledning här i parken vid skolan, säger Jan-Åke och pekar mot den vattendränkta fotbollsplanen intill Halla skola. Jag tror att det är den markbädden som knäckt ledningen så att det blivit stopp.
Stopp är det och vattnet hade därför ingenstans att ta vägen. Utom upp ur brunnarna i källaren hos Jan-Åke och Marianne.
Jan-Åke ringde åtskilliga samtal förra helgen, bland annat till kommunalrådet Åke Svensson och sedan i måndags till tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell. Han har även pratat med flera tjänstemän på tekniska förvaltningen.
- Jag är politiskt aktiv i Flen, sitter med i kommunstyrelsen, så jag vet ju vilken väg man ska gå. Men den som inte vet, hur ska den få hjälp när inte ens vi lyckats få det?
Turats om att sova
Redan i början av veckan var folk från kommunen på plats för att försöka spola rören. De kunde konstatera att det var något fel, men inte var stoppet fanns och varför.
- När det var som värst fick vi pumpa varannan minut, dygnet runt. 350 liter i minuten rann in i källaren och vi pumpade ut ungefär en och en halv kubikmeter vatten i timmen.
- Vi har suttit på var sin stol i källaren, turats om att sova kortare perioder på nätterna. Men ingen på kommunen har ansträngt sig för att försöka hjälpa oss att lösa problemet, tillägger Marianne.
Jan-Åke Ohlsson berättar att i torsdags kväll sa försäkringsbolaget ifrån att de inte kunde acceptera det här en timme till eftersom skadorna på huset bara skulle bli ännu större.
Svårt att lokalisera
- De sa åt oss att gräva av ledningen, så att vattnet kunde ta vägen någon annan stans och inte in i vår källare. Vattnet sjönk en halv meter direkt. Men själva problemet, stoppet i ledningen, återstår att lösa.
Tekniska förvaltningens chef Per Lindskog säger att han fick reda på syskonen Ohlssons problem sent i onsdags eftermiddag. I torsdags var förvaltaren Stefan Hellström på plats.
- Det är inte lätt att lokalisera problemet. Det är ingen kommunal ledning så i grunden är det inte vårt problem, säger Per Lindskog. Men vi har beställt grävare som ska ut väldigt snart och gräva ett dike vid sidan om ledningen. Det är sannolikt gamla problem med deras ledning som blivit akuta till följd av snösmältningen. Jag kan förstå hur de upplever vår insats, men vi gör vårt bästa för att hjälpa till.
- Hade vi fått hjälp för en vecka sedan har skadorna på huset blivit mindre och vi hade sluppit att använda dyrbar semester till det här slitgörat. Visar det sig att jag har fel om kommunens ansvar så ska jag gärna be om ursäkt. Men är det kommunen som brustit så anser jag att Per Lindskog ska be om ursäkt, säger Jan-Åke Ohlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!