Nyligen stod det klart att många elever fortsätter att välja Visby, trots kampanjandet för att rädda landsbygdsskolorna i höstas. Samt att allt fler även väljer friskolor framför de kommunala.
Detta varnade tjänstemännen för i den omtalade och övergivna skolöversynen, enligt Torsten Flemming.
– Vi visade på både fakta och tendenser, till exempel strömningen mot både Visby och friskolor. Att det fanns förfrågningar från privata skolor om att etablera sig eller utöka sin verksamhet var också känt, säger han.
Och visst menar Torsten Flemming att det vi nu ser är tidiga konsekvenser av politikens beslut.
– Om elever försvinner från en skola mister vi skolpengen. Men det är sällan en hel klass, det är bara ett fåtal elever. Då måste läraren stanna, fast pengarna försvinner. Samtidigt som det sparbeting vi har på oss ligger kvar.
De kommunala rektorerna tvingas nu presentera förslag på åtgärder, för att åter nå en budget i balans – och möta de tuffa besparingskraven.
Det enda som finns att skära ner på är tjänster, menar Torsten Flemming, men han säger även att det egentligen inte finns "några marginaler kvar".
– Vi har allt fler elever som behöver särskilt stöd. Det har blivit mer under pandemin, men det ökade egentligen redan innan.
Menar du att ni kan tvingas bryta mot skollagen framöver, gällande elevstöd?
– Ja, det är det mina rektorer varnar för nu.
Alla elever "ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling" för att nå utbildningsmålen. De som har det svårt ska "skyndsamt ges stöd i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen".
Allt detta står inskrivet i skollagen, som gäller för alla skolor, överallt.
Tjänstemannaförslaget röstades ner och flera mindre skolor "räddades". De ansågs viktiga för att hålla landsbygden levande. Frågan är nu hur budgetekvationen ska gå ihop om även lagen ska upprätthållas.
– Vi har redan ett landsbygdsstöd till vissa skolor – som vi tänkte spara in på, inom skolöversynen. Nu måste vi ha kvar det och hitta andra sätt att spara, berättar utbildningsdirektören.
Vill du att ert skolförslag väcks till liv igen?
– Nej. Under landsbygdsturnén var det många som sade att "kom nu inte med det här nästa år igen". Det skulle upplevas som ett svek om vi gjorde det.