De räknar skräp på Gotlands stränder

Hittills har det inte funnits någon taktik för att ta itu med skräpet på de gotländska stränderna.I går genomförde Håll Sverige Rent en pilotmätning genom att räkna skräp på Tofta Strand.- Vi testar om den här metoden är hållbar, säger kampanjledaren Joakim Brodahl.

SAMLAR IN OCH DOKUMENTERAR. Joakim Brodahl (nämast i bild) och teamet från Håll Sverige Rent samlar in skräp från zoner på Tofta Strand som ett led i förbättrad marin miljö.

SAMLAR IN OCH DOKUMENTERAR. Joakim Brodahl (nämast i bild) och teamet från Håll Sverige Rent samlar in skräp från zoner på Tofta Strand som ett led i förbättrad marin miljö.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-08-13 04:00

Det första steget i att få bukt med nedskräpningen på stränderna i Östersjöområdet, och dessutom ta reda på vart skräpet kommer ifrån, togs i går på Tofta strand. Mätningarna utförs av Håll Sverige Rent i samarbete med Statistiska centralbyrån. Målet är att testa om det går att få fram relevant data som sedan kan användas för att göra en insats mot renare stränder.

- Det här är ett första test för att se om metoden är hållbar, om vi får in relevant data och om den är genomförbar, säger Joakim Brodahl.

Hans fyra kollegor har mätt upp en 100 meter bred zon på den övergivna stranden. Området sträcker sig från gräskanten ner till vattenbrynet. Zonen är sedan indelade i olika fält, där tanken är att olika typer av skräp ska samlas in och räknas. I ett tio meter brett fält ska bara cigarettfimpar räknas exempelvis.


Treårigt projekt
- Trots de miljöproblem som råder kring Östersjön, så har vi hittills saknat exakta nyckeltal för att kunna jämföra och lägga upp en strategi för hur man tar itu med skräpproblemen, säger Joakim Brodahl.

Mätningarna är en del i ett treårigt EU-projekt med namnet Marlin, Marine Litter Assessment. Tanken är att mätningarna ska genomföras på samma sätt i alla länder som deltar i projektet, där även Finland, Estland och Lettland ingår.

Gruppen från Håll Sverige Rent ska räkna skräp både på en publik strand och en mindre publik strand. Förutom gårdagens mätning på Tofta så har man även besiktat stränder i Ljugarn, Grynge och Sjauster. Mätningarna ska inte påverkas av hur stränderna ser ut, utan är tänkt att fungera på alla typer.

- När metoden är helt färdig blir nästa steg är att vi påbörjar mer "skarpa" mätningar i april. Sedan ser vi gärna att kommunerna tar till sig de här metoderna och fortsätter arbetet lokalt, säger Joakim Brodahl och fortsätter:

- De stränder som lockar mest människor är också mest utsatta för kvarlämnat skräp. Tofta strand städas i vanliga fall också, men mätningarna kan kanske ge indikationer på hur man kan utveckla systemet.

Håll Sverige Rent
Stiftelsen Håll Sverige Rent grundades av Naturvårdsverket och AB Svenska Returpack 1983.

Logotypen kom till redan 1963 då kampanjen Håll Naturen Ren startades av några ideella organisationer, bland andra Svenska Naturskyddsföreningen.

Vid starten 1983 fick stiftelsen ett halvt öre för varje returburk läsk och öl. Pengarna användes i kampanjer mot nedskräpning.

Sedan 2001 arbetar Håll Sverige Rent med miljöledningssystemet EMAS, EU:s frivilliga miljöstyrnings- och miljörevisionsordning, för att kontrollera vår miljöpåverkan.

Stiftelsen har sedan tidigare att samarbete med SCB, Statistiska Centralbyrån, för att mäta skräpfrekvensen i kommuner, exempelvis i parker. Resultaten analyseras och sparas.

Håll Sverige Rent finansieras av medel från bland annat näringslivet, olika fonder, projekt och verksamhetsbidrag från Returpack och Naturvårdsverket.

Källa: Håll Sverige Rent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!