De ringer upp när det passar patienten
Tut-tut-tut-tut...Telefonens upptaget-ton brukar vara vad vi får höra när vi ringer till läkare på telefontid.Men nu ska Gråbo vård- central testa ett nytt telefonsystem med talsvar. Det ska göra det lättare för oss att komma i kontakt med hälso- och sjukvården.
Ungefär så kommer det att låta från och med på fredag när man ringer till vårdcentralen på Gråbo.
I stället för att alla som vill komma i kontakt med läkare eller distriktssköterskor ringer under en begränsad och mycket intensiv telefontid så får patienterna i stället boka in telefontider via ett talsvars-system.
En tid föreslås, men om patienten inte kan ta den så föreslår han en annan tid som passar bättre.
<span class=MR>Skall testas på Gråbo</span>
Systemet införs nu som ett test på Gråbo. Fungerar det bra så kommer det att prövas på fler vårdcentraler och på vissa mottagningar på lasarettet där det kan vara svårt att komma fram.
Kristina Westerqvist som är avdelningsföreståndare på Gråbo vårdcentral tror att det nya telefonsystemet med talsvarsbaserad tidsbokning kan innebära vinster för både patienter och personal:
Av våra väntrums-enkäter har vi förstått att folk tycker att det är svårt att komma fram på telefon. I dag vet vi inte hur många det är som ringer till oss som aldrig kommer fram, men nu kommer alla som ringer att få svar.
Den som bokar en telefontid kommer att ha större chans att få tala med en person som känner till ens problem. Innan läkaren eller distriktssköterskan ringer upp kan de ta fram aktuella journaler och därmed kan patienten slippa att berätta sin sjukdomshistoria.
På så sätt kan det bli bättre kvalitet på telefonsamtalen, förklarar Kristina Westerqvist.
I dagsläget innebär vårdcentralens telefontider en hög press på personalen. Under kort tid ska läkaren ta emot en mycket stor mängd samtal och göra många kvalificerade medicinska bedömningar. Sedan ska alla dessa samtal dokumenteras.
Det är en otrolig stressfaktor att bedöma, göra en åtgärd och dokumentera medan telefonen ringer i ett. Det är nästan omöjligt, säger Kristina Westerqvist.
Men alla tycker inte om att knappa in koder på telefonen. Kan man fortfarande få tala med en riktig människa om man ringer till Gråbo vårdcentral?
Vill man inte knappa så fungerar talsvars-systemet som en vanlig telefonsvarare. Då kan man bara tala om vem man är, så ringer vi upp.
<span class=MR>Försöket kostar 150000</span>
På Gråbo vårdcentral har man i flera år längtat efter ett talsvars-system som detta. Försöket har nu möjliggjorts genom att hälso- och sjukvården efter försvarsomställningen har fått tillgång till nya pengar som syftar till att öka vårdens tillgänglighet. Försöket på Gråbo kostar 150000 kronor. Om det fungerar bra införs systemet på flera vårdcentraler och mottagningar och då kommer det att kosta 600000 kronor.
Men har tittat på flera olika system, men när upphandlingen skulle ske så fastnade man för en gotländsk lösning. Det är företaget Datatal AB i Klintehamn som har utvecklat och levererat systemet "Flexi tid" och det används redan på flera håll på fastlandet.
Nu prövar vi systemet, men jag har goda förhoppningar om att det kommer att bli bra. På flera vårdcentraler på fastlandet tycker man att det har inneburit en revolution. Vårdpersonalen kan tala med patienterna i lugn och ro och patienterna är också mycket nöjda, berättar Kristina Westerqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!