De samlar på kakor

Gertrud och Irene har en skatt att vårda.
Mest ligger den i köket där den hör hemma.
Det är en handskriven receptsamling, lite nött och välanvänd.

Elinbakelse

Elinbakelse

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-12-12 04:00

Gertrud Grönlund och Irene Pettersson är två av många kvinnor som tagit tillvara på kunskaper de fått genom åren. Mycket finns bevarat i deras minne och en del har samlats i en handskriven receptbok för säkerhets skull.

Gertruds visar sin som bjuder på riktiga skatter hon samlat på sig. Där har hon skrivit in de olika kakorna och maträtterna för hand. Några har hon klippt ur tidningar och klistrat in. Allt efter eget tyckte och smak.

Mors vörtbröd står det med prydlig skrivstil. Kärleksmums, fruktkaka och franska våfflor har fått en plats. Några lösa lappar ligger instuckna mellan bladen också.


Korta och lätta
Recepten är korta och inte särskilt invecklade. Gertrud och Irene behöver inte några märkvärdiga förklaringar. Ugnstemperaturen vet de ändå.

- Det brukar väl vara 200 grader, säger Irene Pettersson och skrattar.

Och tiden i ugnen?

- Tills kakorna får lite färg, säger Gertrud Grönlund och ler.

Nu har hon börjat med ytterligare två receptböcker, skrivna för hand.

- De ska mina barnbarn få.

Att bevara och sprida kunskaper är viktigt och nu har Gertrud och Irenes goda kakor bevarats för eftervärlden i en tryckt bok. De senaste två åren har de gått ihop med 31 andra kvinnor och en man i en studiecirkel. Där har de delat med sig till varandra av både traditioner och recept. Med gemensamma krafter har de sedan sammanställt valda delar till en bok som heter "Favoritrecept från södra Gotland, Grötlingbo, Hablingbo, Havdhem, Näs".

I den finns det många goda recept på sötebröd. Och lite annat gott att äta. Kaffebröd har alltid haft en given plats när det är fest. Gertrud berättar om ett 50-årskalas med 18 olika sorter.

- Jamen, man får ju påse så man behöver inte äta upp allt. Det handlar om mattraditioner, säger Gertrud.


Brygga dricka
Precis passande inför julen kom boken och där finns en del att hämta, om olika tiders traditioner.

- Jul, det är väl att brygga dricka. Det gör min man, säger Irene Pettersson.

Bryggningen var en gång kvinnans uppgift, men så är det inte nu.

- Jag får bara hjälpa till med att bära grejer.

En gång var det annorlunda.

- På 50-talet när jag kom hit till gården, var det svärmor som gjorde dricka, berättar Gertrud.

Nu finns det andra godsaker som vankades vid jul också.

- Vi gör vår egen prinskorv, berättar Gertrud.

Hon beskriver den som kort och stabbig och lätt rökt, men inte som den man köper i affären.

- Fläskkorv brukar vi laga, säger Irene.

- Min gubbe gör senap, säger Gertrud.


Osynliga män
Annars lyser männen med sin frånvaro. På studiecirkeln är det bara kvinnor, med ett enda undantag.

Och då gäller det förstås dricka igen. Det finns recept på bryggning med gamla ektunnor men också en modern variant som görs direkt på spisplattan i en 10-liters-kastrull. Det är David Fransson från Havdhem som har bidragit med ett "snabbrecept" på dricka.


Gammalt möter nytt
På bordet står kakfaten med konstfärdiga napoleonbakelser, fettbånsar, elinbakelser och syltkakor. Riktigt julfint. En burk med pulverkaffe ser lite malplacerad ut. Irene och Gertrud fnissar glatt och försöker smuggla undan burken.

- Oj, det är nog bäst att ställa ner burken på golven, säger Irene.

Gamla traditioner och nya möts, precis som i deras bok.

Micro-knäck samsas med kokta karameller av vatten och socker, smaksatt med ättika och pepparmyntsolja. Lammskallar står i bjärt kontrast till peston på ramslök.

På lördag eftermiddag fick Gertrud och Irene för första gången se sin bok. Då var det boksläpp på Gute Vingård i Hablingbo. I den hittar du många goda maträtter, drycker och bakverk, illustrerade med bilder som fotografen Göran Ström tagit.

ELINBAKELSE
Smördeg:

420 g smör

420 g mjöl

I dl tjock grädde

Fylling:

2 hg skållad sötmandel

6 äggvitor

420 g socker

Gör smördegen och låt degen vila.

Vispa ägg och socker hårt. Mal mandeln i en gammaldags kvarn. Det bli inte bra med mixer. Rör ner mandeln.

Kläm ut degen till ett tunt skal i smorda formar. Lägg i fyllningen. Sporra ut en del av degen till remsor och lägg som ett kryss ovanpå.

Grädda i 200 grader tills de får lite färg.

Lämnat av Gertrud Grönlund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om