De sanerar åt allt fler

En person som hamnat i en skuldfälla kan ha svårt att ta sig ur den på egen hand. I särskilt svåra fall kan Kronofogden hjälpa till med skuldsanering.- Det är personer som inte orkar längre utan bara ger upp, säger Britt-Marie Olsson, handläggare.

Skenande skuld. Genom en snabb överslagsräkning visar Markus Åkeson hur en skuld kan tredubblas på några få månader. Foto: Henrik Radhe

Skenande skuld. Genom en snabb överslagsräkning visar Markus Åkeson hur en skuld kan tredubblas på några få månader. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-02-12 04:00

Kronofogden har inte bara uppgiften att driva in skulder, utan också ett uttalat uppdrag att arbeta förebyggande mot skuldsättning.

Allt fler får nu hjälp med skuldsanering. De som har så stora skulder att de inte kan klara av dem själva kommer ur alla samhällsklasser, enligt Markus Åkeson, teamledare på Kronofogdemyndigheten.

- Många tror att det bara är lågavlönade som bor i hyresrätt som hamnar i det här, men vi har alla samhällsskikt. Även de som har stora tillgångar kan ofta chansa lite, och så går det snett, säger han.


Skatt
Ofta handlar det i de fallen om att man underlåtit att betala skatt för sitt företag eller har gjort en misslyckad skatteaffär.

För dem med lägre inkomster handlar det vanligtvis om att man inte betalat underhållsstöd eller tv-avgift.

Skuldsanering innebär att en svårt skuldsatt person kan befrias från sina skulder helt eller delvis. För att kunna komma ifråga ska man vara så svårt skuldsatt att man inte på något sätt kan betala sina skulder på många år.


Lång tid
- Det är personer som har skulder som växer under en längre tid, och så orkar de inte längre utan bara ger upp. Att lösa deras problem gynnar både dem och samhället, säger Britt-Marie Olsson, handläggare och skuldsanerare på Kronofogdemyndigheten i Visby.

Hur mår de här personerna när de kommer till er?

- De blir ofta väldigt lättade när de får berätta om sin situation, och det händer att de tackar oss när vi är klara. Det är en positiv sida av ett jobb som annars slukar mycket energi. Man känner mycket empati med dem man möter, men samtidigt måste man ofta ta tuffa beslut.

I fjol fick nästan 4 900 skuldsatta personer hjälp med att sanera sina skulder, en ökning med 21 procent jämfört med 2009.

Siffran på Gotland var 63 personer 2010, 62 personer 2009 och 58 personer 2008.

Enligt Kronofogdemyndighetens statistik är det 95 procent av dem som gått igenom en skuldsanering som klarar sig från att dra på sig ytterligare skulder.


Sms-lån
När det gäller unga personer är det sms-lånen som är boven i dramat. Dessa lån, som oftast ges helt utan säkerhet och utan hänsyn till tidigare skulder, kan verka frestande men en lånad tusenlapp kan snabbt bli till flera tusen i skuld.

Markus Åkeson ritar snabbt upp ett schema över hur skulden växer. Efter att grundavgift, påminnelseavgift, inkassoavgift, betalningsföreläggande och indrivningsavgift lagts på kan den tusenlapp man lånat ha växt till nästan tre tusen kronor.

- Vi har jobbat mycket med sms-lån eftersom det är en ny grupp av unga som tidigare varit förskonade. De här firmorna marknadsför sig väldigt hårt, och det är inte alls bra, säger Markus Åkeson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!